Se pare că administrația locală din Bârlad tinde să revină pe stil vechi. Anunță ședințele doar către cine dorește și nu comunică mai nimic. Marți, 2 aprilie 2019 – ora 09:00, consilierii locali s-au întrunit într-o ședință de îndată în care s-au discutat și aprobat două proiecte, unul dintre ele de interes public.

De ce nu a fost o ședință cu presa? De ce nu filmată să vadă „tot poporul” ce se întâmplă? Unde este transparența din administrația publică? Astfel se lasă loc de speculații.

De regulă, comunicatorii plătiți tocmai pentru acest lucru, acela de a informa mass-media locală, anunțau prin postarea pe website-ul primăriei a unui comunicat sau anunț referitor la faptul că membrii consiliului local se întrunesc într-o ședință, sau în alte cazuri prin trimiterea unui SMS direct pe telefoanele jurnaliștilor. Numai că întrebările noastre i-au luat prin surprindere și pe cei de la Biroul de Presă al Primăriei.

„Am înțeles că luni va fi… a fost una extraordinară… pe 2 aprilie… nu mai știu.. știu că a fost una de îndată. Nu v-a anunțat nimeni?”, ne-a spus telefonic Constantin Nițuc, purtătorul de cuvânt al Primăriei Bârlad.

Pe 2 aprilie 2019, nu s-a anunțat nimic și nici după ședința respectivă nu s-a „răsuflat” nici o informație referitoare la acest aspect.

Conform informațiilor obținute de Realitatea de Vaslui, marți dimineață la ora 09:00 au fost convocați membrii Consiliului Local (CL) într-o ședință de îndată care, se pare, că a avut pe ordinea de zi două proiecte de hotărâre locală:

  1. unul legat de Marșul de solidaritate pentru conștientizarea și sensibilizarea pe problematica autismului
  2. un proiect privind parafarea unui acord de colaborare pentru organizarea evenimentului „Zilele Culturale ale Bârladului”, ediția 2019.

Cu privire la primul proiect, situația putea impune, justificat, o ședință în regim de urgență pentru perfectarea acordului de parteneriat dintre instituție și ONG-urile care au organizat evenimentul destinat copiilor cu autism.

Cât despre momentul oportun pentru „împingerea” pe masa Consiliului Local și a proiectului privind acordul de colaborare cu o firmă din București – Viobeti Comimpex SRL, pare să întărească pe deplin zvonurile că între „cineva” din interiorul primăriei și firma respectivă ar putea exista o relație mai mult decât profesională, bazată pe avantaje financiare oferite sub forme de comisioane sau bonusuri.

Conform interogărilor efectuate de Realitatea de Vaslui, Viobeti Comimpex SRL a organizat frecvent același tip de evenimente în Roman, Petrila, Slobozia, Orșova, Reșița, Fălticeni, Vâlcea, etc. . Viobeti Comimpex SRL are o cifră de afaceri de 637135 lei în anul 2018, cu un profit net de 80575 lei. De la înființarea sa, din anul 2005, firma are doar un singur angajat.

A plecat Iulian Bîca, revine Viobeti Comimpex – organizatorul „tradițional”

În 2018, tocmai pentru a mai înlătura dintre suspiciunile care planau asupra acestei firme din capitală, respectiv S.C. Viobeti Comimpex SRL, șeful DAPPC de atunci – Iulian Bîca, a adus în fața consilierilor locali încă o firmă organizatoare și anume MonaCriseli SRL din Bârlad, care a și fost desemnată de CL să organizeze Festivalul Toamnei. A fost pentru prima dată, după o „tradiție” neîntreruptă de câțiva ani, când un astfel de eveniment a fost organizat și de altcineva în afară de Viobeti Comimpex. Firma bârlădeană a organizat de atunci toate evenimentele pe care, de regulă, le patrona firma din București.

Iulian Bîca a demisionat din cadrul DAPPC la sfârșitul lunii octombrie 2018. Motivele demisiei nu au fost enunțate în mod clar niciodată, fostul șef al pieței dând doar de înțeles că vrea o perioadă de liniște și că se retrage mai aproape de familie. La ședințele de Consiliul Local însă, se află frecvent în locul destinat Aparatului de Specialitate al primarului Dumitru Boroș.

Odată cu demisia lui Bîca, s-a întrerupt și „pauza” luată de Viobeti Comimpex, cel puțin așa reiese din decizia administrației de a semna un acord pentru organizarea Zilelor Culturale.

Cine organizează Târgul de Paște?

Pe 22 martie 2019, în cadrul ședinței CLM, pe ordinea de zi a fost supus votului și aprobat un proiect care cuprindea acordul de colaborare cu firma SC Monacriseli SRL din Bârlad, pentru organizarea Târgului de Paște.

Pe afișul postat pe website-ul administrației lipsește cu desărvârșire numele celui care a parafat un acord cu primăria în acest sens, deci teoretic, ar fi putut să se regăsească la capitolul organizatori. Că a fost „omis” la cererea sa, sau că omiterea de fapt prevestește practic reîntoarcerea organizatorului din București, rămâne de văzut.

Cert este că pe banul bârlădenilor se nasc o serie de suspiciuni. În acest moment nu știm cine a votat și cine nu proiectul de hotărâre pentru Zilele Culturale. Știm, tot pe surse, că a fost aprobat. Tot pe surse am aflat că s-au alocat 50.000 de lei pentru eveniment. Din banii publici.

La aproape un an de la Zilele Culturale ale Bârladului – ediția 2018, în ciuda numeroaselor solicitări prin care s-a cerut o listă detaliată a cheltuielilor prin care s-au plătit artiștii care au cântat pe scena din fața primăriei, nici până azi nu am reușit să aflăm măcar cu cât s-a plătit un singur artist.

Există voci care susțin că de fapt toți artiștii care au venit la Bârlad anul trecut, au fost prinși într-un turneu național (cu nume grele de sponsori), calculat în așa fel încât data de concert să coincidă cu evenimentele zilelor culturale ale orașelor unde au poposit. Dacă într-adevăr este așa, cine a luat banii alocați de Consiliul Local și unde au ajuns!?

Vom reveni.

Articolul precedentReținuți pentru furt
Articolul următorTinerii de la ATOV Vaslui au făcut propagandă mișcării