Direcția pentru Agricultură Judeţeană (DAJ) Vaslui a inițiat o serie de întâlniri cu fermierii din județ pe tema asocierii în cooperative agricole.

O primă întâlnirea avut loc la Ivești, cu cu producătorii agricoli din comunele Ivești și Pogonești, zonă cu tradiție în cultivarea legumelor la nivelul județului Vaslui.

Mare parte dintre legumicultorii de aici sunt deja înscriși în Programul “Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susţinere a produsului tomate în spaţii protejate”.

Întâlnirea desfășurată la sediul Primăriei Ivești, la care au participat peste 20 de fermieri din zonă a vizat prezentare serviciilor de consiliere în rândul producătorilor agricoli, cu scopul de a facilita asocierea acestora în cooperative agricole sau grupuri de producători conform legislației naționale în vigoare, întocmirea planurilor de afaceri pentru dezvoltarea acestora și concentrarea producției membrilor în vederea creării de noi oportunități de dezvoltare economică prin atragerea unor avantaje locale, zonale sau regionale și folosirea puterii colective în scopul creșterii prosperității membrilor, a familiilor lor și a comunităților din care fac parte.

În cadrul întâlnirii au fost expuse informații care i-au familiarizat pe participanți cu problematica respectivă, dar și cu unele beneficii fiscale, cadrul legal actual vizând sprijinul statului pentru cooperativele agricole, prin măsuri specifice, cum ar fi scutirea de la plata impozitului pe profit, scutirea membrilor de la plata impozitului pe venituri în cazul microîntreprinderilor, persoanelor fizice, persoanelor fizice autorizate, întreprinderilor individuale sau familiale, scutirea membrilor cooperatori de la plata impozitului pe clădirile și pe terenurile utilizate pentru obținerea producției agricole.

Discuțiile s-au axat și pe prezentarea unor cazuri de bună practică în domeniu, atât din România, cât și din spațiul Uniunii Europene, participanții fiind provocați la discuții interactive în acest sens, obiectivul fiind conștientizarea în rândul tuturor celor prezenți a avantajelor certe aduse de aceste forme asociative.

Articolul precedentUn bărbat care a suferit un accident vascular cerebral a fost plimbat cu salvarea prin Vaslui, din greşeală
Articolul următorTrofeul Bârladului 2019 la karting – REZULTATE