Luna trecută, inspectorii Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Vaslui au efectuat 85 controale, la un număr de 78 de angajatori.

Aceștia au identificat 16 persoane care prestau muncă nedeclarată, din care 12 nu aveau încheiate contracte individuale de muncă, iar pentru 4 persoane contractele individuale de muncă nu au fost transmise cel târziu în ziua lucrătoare anterioară începerii activității.

Angajatorilor le-au fost aplicate amenzi în valoare de 20.000 lei pentru fiecare persoană, valoarea totală a amenzilor pentru munca nedeclarată în luna iulie fiind de 300.000 lei.

În acțiunile de control efectuate de către inspectorii de muncă din cadrul Compartimentelor Control Muncă Nedeclarată și Control Relații de Muncă la toți cei 85 de angajatori a fost verificat şi modul în care aceștia respectă prevederile HG 905/2017, (păstrarea la sediu a registrului general de evidență al salariaților în format electronic, eliberarea de acte solicitate de angajați, dosare de personal, transmiterea revisal în termen).

În urma neconformităților constatate au fost aplicate 2 sancțiuni la un număr de 2 angajatori, din care o amendă în valoare de 5.000 lei și un avertisment.

Au fost dispuse 29 de măsuri de intrare în legalitate. Pentru nerespectarea prevederilor legale privind stabilirea și garantarea în plată a salariului minim brut pe țară a fost sancționat un angajator cu amendă în valoare de 1.000 lei.

La nivelul compartimentelor muncă nedeclarată și control relații de muncă au fost aplicate 14 sancțiuni contravenționale la 14 angajatori, din care 11 amenzi în valoare de 306.000 lei şi 3 avertismente. În urma controalelor efectuate au fost trasate în total un număr de 163 de măsuri pentru remedierea deficienţelor constatate.

Pentru neregulile constatate au fost sanctionaţi un număr de 55 de angajatori, fiind aplicate 112 de sancţiuni contravenţionale cu avertisment si 5 sancţiuni contravenţionale cu amendă în valoare de 34.000 lei, au fost oprite din funcţiune 21 echipamente de muncă şi a fost propusă începerea urmăririi penale într-un caz.

Articolul precedentAnalize medicale gratuite la Spitalul Județean de Urgență Vaslui
Articolul următorVasluian cercetat pentru braconaj și nerespectare a regimului armelor și munițiilor