Opt dintre cei 14 foști prefecţi ai judeţului Vaslui de după 1989 au participat la o întâlnire organizată cu prilejul Zilei Instituţiei Prefectului din România.

Foştii şefi ai judeţului au vorbit despre provocările funcţiei în mandatul lor şi despre importanţa instituţiei prefectului în viaţa comunităţii, au mulţumit colectivului de salariaţi cu care au lucrat şi au povestit, printre altele, momente amuzante din activitatea lor.

Prezent la întâlnire, preşedintele Consiliului Judeţean, Dumitru Buzatu, a spus că a colaborat bine cu toţi prefecţii cu care a interacţionat în activitatea sa.

”Mie îmi face foarte mare plăcere să-i văd pe toţi aceia care au fost prefecţi pentru că în activitatea mea, tangenţial aşa, ori i-am dus, ori i-am adus. Cred însă că spiritul acesta de glumă în trecut a reflectat o relaţie de bună colaborare, cu unii am rămas în relaţii apropiate. Cred că acesta este de fapt sensul profund al acestei întâlniri, pentru că funcţiile acestea în care suntem, în afară de aceasta (arătând spre el, n.r.), sunt trecătoare, dar oamenii rămân, durata vieţii lor depăşeşte durata funcţiei pe care o exercită. (…) Pe rând, fiecare avem o înaltă responsabilitate şi nu faţă de 20, 30 sau 50 de oameni, ci o responsabilitate faţă de comunitatea noastră, faţă de staul român”, a declarat Dumitru Buzatu.

Muzeograful Laurenţiu Chiriac, de la Muzeul Judeţean ‘Ştefan cel Mare’ Vaslui, a prezentat un istoric al instituţiei prefectului.

”Instituţia Prefectului are o tradiţie covârşitoare în România. Ea are o sorginte latină, datorită faptului că încă din cele mei vechi timpuri, civilizaţia romană a pătruns pe teritoriul nostru. Dacă la romani ‘praefectus’ însemna cel pus în fruntea unei organizaţii, a unor mulţimi, în spaţiul românesc acest termen a căpătat o conotaţie mult mai precisă, referindu-se la o zonă foarte bine delimitată, prefectul având atribuţiuni foarte precise”, a spus Laurenţiu Chiriac.

Cei 8 foști prefecți au primit medalii aniversare şi diplome de excelenţă din partea prefectului în funcţie, Eduard Popica.

FOTO

Articolul precedentVitezoman din Băcani, 30 de zile fără permis
Articolul următorBiblioteca Județeană Vaslui: Trecut, prezent și viitor!