Muzeul Județean ”Ștefan cel Mare” își va deschide din nou porțile către publicul larg, după ce mai bine de doi ani a fost închis pentru reabilitare.

Instituția muzeală vine cu o serie de surprize plăcute pentru iubitorii de istorie. Punctul forte îl reprezintă zona ștefaniană, unde a fost montată masa cu mulajul bătăliei de la Podul Înalt, considerată cea mai mare înfrângere din istoria islamului în fața unei armate creștine, Ștefan cel Mare fiind numit eroul creștinătății.

Lucrarea aparține vasluianului Cristi Hîncu și este în format 3D, fiind executată în cel mai mic detaliu, inclusiv fumul care să amintească de ceața densă din ziua de 10 ianuarie 1475.

”Am avut nevoie de opt luni pentru a realiza această lucrare. Am vizionat filmul de câteva ori, oprindu-mă la mai multe detalii, astfel încât să pot realiza mulajele. Am folosit peste 400 de obiecte și pot spune că este o realizare. Această lucrare mă reprezintă”, a declarat Cristi Hîncu.

”Noi sperăm că această expoziție este una care va deveni reper pentru celelalte muzee”, a declarat Ramona Mocanu, directorul Muzeului Județean ”Ștefan cel Mare” Vaslui, care a amintit de faptul că infrastructura acestei clădiri nu a mai cunoscut nicio intervenție în ultimii 40 de ani, investiții posibile cu suportul financiar al Consiliului Județean.

Muzeul din Vaslui va avea trei expoziții permanente. Prima, aflată la parter, este de etnografie și folclor, cea de-a doua, aflată la etajul 1, este de arheologie și istorie, iar partea de personalități se află la etajul 2.

GALERIE FOTO

Articolul precedentCUTREMUR cu magnitudinea de 4,3 în zona Vrancea
Articolul următorReacția primarului Boroș după absența consilierilor social-democrați din ședința Consiliului Local