Se pare că tot tam-tam-ul mediatic creat în jurul dosarului IPJ Vaslui, în care mai mulți polițiști și foști politiști, plus oameni de afaceri, a fost unul artificial și doar de impact. Dincolo de toate aceste condamnări și senzația indusă publicului despre cât de bine funcționează justiția română, se ascunde de fapt o strategie (avocățească sau nu!) care în cele din urmă, aduce salvarea și scăparea inculpaților din acest dosar care a zguduit Inspectoratul de Poliție Vaslui. Toate capetele de acuzare, implicit pedepsele exemplare de până la 9 ani de închisoare, aplicate de magistrați, par a se șterge în neantul legii prescripției.

 

Inculpații din dosarul IPJ Vaslui se pot pregăti să deschidă șampania, deoarece zilele acestea intervin termenele de prescripție a faptelor pentru care au fost târâți prin instanța de judecată. Infracțiunile pentru care au fost judecați și condamnați, în speță „abuz în serviciu, dare și luare de mită, trafic de influență, instigare la abuz în serviciu, instigare la fals intelectual, instigare la fals intelectual în înscrisuri oficiale, fals intelectual, șantaj”, sunt fapte petrecute până în anul 2015, iar termenul de prescripție a răspunderii penale pentru toate aceste infracțiuni este de 8 ani.

Avalanșa de condamnări care a venit la începutul acestei săptămâni de la Tribunalul Vaslui, cu ani grei de închisoare cu executare pentru unii oameni ai legii, poate fi considerată ca fiind doar cu efect mediatic. Decizia nu este definitivă, drept urmare în ziua în care se împlinește termenul de prescripiție fiecare inculpat se va putea bucura de efectele legii care îl absolvă de efectele penale. În cazul în care condamnările ar fi fost pronunțate și rămase definitive, de exemplu, până în luna Ianuarie a acestui an, efectele prescripției nu ar fi putut aplicate și implicit, toți cei condamnați nu ar fi avut decât varianta executării pedepselor.

Reamintim că fostul şef al Biroului Rutier Vaslui, Iulian Munteanu, a fost condamnat la 9 ani de închisoare pentru fapte de corupţie, au decis, luni, magistraţii Tribunalului Vaslui.

În acelaşi dosar, ofiţerul Mihai Axente, din cadrul IGPR, a primit o condamnare de trei ani de închisoare cu executare. De asemenea, fostul comandant al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Vaslui în perioada 2005 – 2015, Mihai Carp, a fost condamnat la trei ani de închisoare cu executare, iar fostul şef al Serviciului Rutier Vaslui, Ioan Vârlan, a primit o pedeapsă de 7 ani de închisoare cu executare, în cazul altor poliţişti trimişi în judecată în aceeaşi cauză fiind dispusă suspendarea executării pedepsei.

În anul 2015, la propunerea DNA, şeful Biroului Rutier din cadrul Poliţiei Municipale Vaslui, Iulian Munteanu, şi comisarul-şef de poliţie în cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR) – Direcţia Rutieră, Mihai Axente, au fost reţinuţi şi apoi arestaţi pentru fapte de corupţie comise în perioada 2013 -2015. Ulterior, ei au fost plasaţi în arest la domiciliu, apoi sub control judiciar.

Un număr de 21 de inculpaţi, printre care oameni de afaceri şi poliţişti, au fost trimişi în judecată în anul 2016 în dosarul instrumentat de DNA.

În sarcina inculpaţilor, procurorii au reţinut infracţiunile de dare de mită, luare de mită, trafic de influenţă, cumpărare de influenţă, mărturie mincinoasă, abuz în serviciu, favorizarea infractorului, nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, fals material în înscrisuri oficiale, fals intelectual, fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Potrivit rechizitoriului procurorilor DNA, Iulian Munteanu este acuzat de săvârşirea a 3 infracţiuni de luare de mită, dare de mită în formă continuată (două acte materiale), 2 infracţiuni de trafic de influenţă, 2 infracţiuni de abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, fals intelectual, fals material în înscrisuri oficiale, 12 infracţiuni instigare la abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, 2 infracţiuni instigare la fals intelectual, 3 infracţiuni instigare la fals material în înscrisuri oficiale.

Comisarul-şef de poliţie din cadrul IGPR – Direcţia Rutieră, Mihai Axente, este acuzat de luare de mită în formă continuată (două acte materiale).

Ioan Vîrlan, şeful Serviciului Rutier Vaslui (structură la nivel de judeţ), este acuzat de săvârşirea a trei infracţiuni de instigare la abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit şi instigare la fals intelectual.

În aceeaşi cauză, poliţişti din cadrul Serviciului Rutier Vaslui sunt acuzaţi că modificau procesele verbale de constatare a unor infracţiuni, astfel încât anumite persoane protejate, printre care oameni de afaceri sau persoane influente, să nu beneficieze de amenzi.

Fostul şef al IPJ Vaslui, Mihai Carp, este acuzat că ar fi dispus anularea unei amenzi primite de două persoane care au traversat neregulamentar şi a cerut angajaţilor să modifice sancţiunea în avertisment.

De asemenea, în unele situaţii, Iulian Munteanu a pretins de la conducătorii auto favorizaţi foloase necuvenite pentru sine sau pentru alte persoane.

Aproape toți inculpații din acest dosar au declarat apel, care se va judeca la Curtea de Apel Iași. Este, de fapt, un tertip legal, prin care se amână aplicarea deciziei definitive și extinderii judecății în curs, pentru că doar în acest mod se poate beneficia de termenul de prescripție.

Redacția noastră va face cunoscut în următoarele zile, un alt lot de inculpați dintr-un alt dosar, instrumentat de DIICOT – structura centrală, care în următoarea perioadă se va bucura de beneficiile acestor termene de prescripție.

Sursa: Realitatea de Vaslui

Articolul precedentÎnscrieri deschise pentru Programul TEZAURE UMANE VII 2023
Articolul următorParfumuri contrafăcute, de peste 50.000 de lei, confiscate de polițiști