Schimbare de strategie în comunicare în administrația Boroș, care încearcă să canalizeze atenția spre o singură sursă de informare: doar pe website-ul instituției și pe profilul de facebook al edilului.

Dacă în cursul anului trecut, biroul de presă al instituției condusă de Dumitru Boroș obișnuia să trimită periodic informări și comunicate de presă către redacțiile ziarelor locale, din luna noiembrie a aceluiași an „mecanismul” s-a oprit brusc.

Informări publice doar pentru prietenii din lista de facebook a primarului și celor maxim 80 vizitatori de pe website-ul oficial al instituției

Din motive necunoscute, informările publice au început să apară doar pe platforma oficială a primăriei din Bârlad și promovate pe profilul de facebook al primarului Boroș. Postări care adună câteva zeci de aprecieri și distribuiri.

Pe același profil (personal) pe care găsim distribuite doar articolele de presă laudative la adresa administrației și edilului-șef. La un calcul simplu, luând în considerare distribuirile și comentariile celor care dau feed-back (n.r. – rata de atenție) acestor postări, impactul informărilor trece cu indulgență de aproximativ 5 – 600 de persoane.

Adăugând și „efortul” consilierilor personali sau de imagine care aruncă aceste postări pe anumite grupuri de facebook, s-ar putea face o estimare (tot cu indulgență!) undeva la maxim 2000 de persoane. Adică cei care interacționează doar vizual cu informația, fără a citi în profunzime. Feed-back-ul este însă foarte scăzut, pentru că adesea, informările vin lipsite de esență și „echipate” cu stereotipuri menite să evidențieze reușitele, inițiativele și eforturile necontenite ale primarului Dumitru Boroș.

Cât despre website-ul primăriei Bârlad, la o simplă verificare „școală” în analiza de trafic, se poate observa că numărul vizitatorilor (n.r. – al celor care intră pe pagina primariabarlad.ro) nu trece de 80 pe zi. În aceste condiții se poate observa rata „mare” ( a se citi minusculă!) a cetățenilor orașului Bârlad care își iau informația direct de la sursă, adică direct de pe platforma administrației.

Exemplu cât de poate de clar: eșec total la invitația de la dezbaterea publică despre Proiectul de hotărâre privind delegarea prin concesiune a serviciului public de gestionare a câinilor fără stăpân din municipiul Bârlad.

Pe data de 6 februarie a.c., pe site-ul instituției, a fost postat un anunț prin care cetățenii erau invitați la o dezbatere publică pe tema unui subiect sensibil ce planează de ceva vreme asupra orașului: soarta câinilor fără stăpân. Doritorii erau așteptați pe 11 februarie 2019, ora 09:00, în sala 18 din sediul Primăriei Bârlad.

Surpriză sau nu, la respectiva întrunire nu s-a prezentat nimeni, după cum a spus chiar primarul Boroș, în cadrul ședinței de Consiliu Local. Motivul pentru care nici un bârlădean nu s-a prezentat nu poate fi pus pe seama nepăsării, atâta timp cât chiar în cadrul ședinței de consiliu din 11 februarie, a fost prezent un simplu cetățean care a dorit să-și spună cuvântul și să îndemne consilierii locali să voteze respectivul proiect de hotărâre, care prevede adunarea câinilor comunitari de pe străzile municipiului. Așadar, eșecul poate fi pus doar pe seama campaniei de promovare, prost făcută.

Se încalcă legea!? Ce spune Legea 52/2003 privind transparența decizională în administrația publică, republicată 2013.

Preocuparea biroului de presă pare a fi cosmetizarea imaginii primarului Boroș decât aceea de a respecta litera legii. Cel puțin două redacții de presă din Bârlad pot face dovada că informările nu au mai venit pe adresele de poștă electronică de luni bune.

Pe data de 7 februarie 2019, au fost publicate pe platforma online a administrației, pentru prima dată (conform legii) proiectele supuse dezbaterii și votului din Consiliul Local Municipal Bârlad.

„Art. 7
(1) In cadrul procedurilor de elaborare a proiectelor de acte normative autoritatea administratiei publice are obligatia sa publice un anunt referitor la aceasta actiune in site-ul propriu, sa-l afiseze la sediul propriu, intr-un spatiu accesibil publicului, si sa-l transmita catre mass-media centrala sau locala, dupa caz. autoritatea administratiei publice va transmite proiectele de acte normative tuturor persoanelor care au depus o cerere pentru primirea acestor informatii”

Primarul Boroș nu poate limita accesul presei la ședințele de Consiliu Local. Însă… îi poate limita spațiul.

Vădit deranjat de camerele video și de jurnaliștii care stăteau mult prea aproape de el, primarul Dumitru Boroș a hotărât în ședința din 31 ianuarie a.c., ca locul mass-mediei locale să fie doar într-un singur colț, adică cel opus de locul unde va sta el și aparatul său de specialitate.

Pentru asta, a convins singurul consilier independent – Bogdan Sârbu (fost membru PNL) să se mute de la locul său, în capătul opus al mesei. În lipsa acordului consilierului Sârbu, primarul liberal, Dumitru Boroș, n-ar fi avut nici o șansă în a ține presa locală îngrămădită într-un singur colț. Prin mutarea respectivă, locurile destinate publicului care dorește să ia parte la o ședință de Consiliu Local, sunt semnificativ reduse dacă nu inexistente (alin.3).

Motivul!? Acela că, era „destul de deranjant ca primarul să se aplece peste masă pentru a discuta cu vreunul din șefii de serviciu”. Și ca totul să fie conform deciziei sale, a desființat și rândul de scaune de lângă peretele lateral al sălii de ședință, punând astfel o limită imaginară între el și presa locală. Oricât s-ar dori, limitarea accesului presei la ședințele publice nu poate fi îngrădit.

„Art. 8
(1) Participarea persoanelor interesate la lucrarile sedintelor publice se va face in urmatoarele conditii:
a) anuntul privind sedinta publica se afiseaza la sediul autoritatii publice, inserat in site-ul propriu si se transmite catre mass-media, cu cel putin 3 zile inainte de desfasurare;
b) acest anunt trebuie adus la cunostinta cetatenilor si a asociatiilor legal constituite care au prezentat sugestii si propuneri in scris, cu valoare de recomandare, referitaore la unul dintre domeniile de interes public care urmeaza sa fie abordat in sedinta publica;
c) anunta va contine data, ora si locul de desfaurare a sedintei publice, precum si ordinea de zi.
(2) Difuzarea anuntului si invitarea speciala a unor persoane la sedinta publica sunt in sarcina responsabilului desemnat pentru relatia cu societatea civila.
(3) Participarea persoanelor interesate la sedintele publice se va face in limita locurilor disponibile in sala de sedinte, in ordinea de precadere data de interesul asociatiilor legal constituite in raport cu subiectul sedintei publice, stabilita de persoana care prezideaza sedinta publica.
(4) Ordinea de precadere nu poate limita accesul mass-mediei la sedintele publice”.

Sperăm ca rolul biroului de presă să redevină acela pentru care a fost înființat și anume, de a furniza informații de interes public mijloacelor de informare în masă, respectiv presei locale și nu de a se transforma în „agenție de PR”, pentru cosmetizarea (mult prea devreme!) imaginii primarului pentru campania electorală.

Articolul precedentProblemele asistentelor din cabinetele medicale școlare, pe masa primarului Dumitru Boroș
Articolul următorPolițist trimis în judecată de procurorii DNA Iași