Campania de control privind respectarea de către transportatorii rutieri a prevederilor legale referitoare la încheierea și executarea contractelor individuale de muncă, s-a desfăşurat în luna martie în ziua de 14.03.2019 pe raza municipiului Vaslui şi în data de 19.03.2019 pe raza municipiului Bârlad, împreună cu lucrători din cadrul serviciului poliţiei rutiere și a serviciului de investigare a criminalităţii economice.

Au fost controlați în trafic 51 de transportatori. Dintre aceștia, cinci angajatori  au fost sancţionati contravenţional pentru folosirea a 9 persoane care prestau muncă nedeclarată.

Au fost constatate 23 de neconformităţi cu privire la:

  • neîncheierea în formă scrisă a contractelor individuale de muncă în ziua anterioară începerii activităţii;
  • nerespectarea prevederilor legale cu privire la munca suplimentară;
  • neincheierea şi netransmiterea în REVISAL în ziua lucrătoare anterioară începerii activității a contractelor individuale de muncă;
  • neevidențierea orelor lucrate de fiecare salariat cu specificarea orei de începere și a celei de sfârșit a programului de lucru;
  • nerespectarea prevederilor legale cu privire la contractele individuale de muncă cu timp parțial;

În vederea remedierii deficiențelor constatate transposrtatorilor li s-au dispus 17 măsuri obligatorii cu termene precis stabilite.

În cazul unui  transportator identificat în trafic și care avea sediul social în alt județ, documentele premergătoare specifice controlului, pentru 3 persoane fără forme legale de angajare au fost transmise inspectoratului teritorial de muncă în a cărei rază avea declarat sediul social transportatorul respectiv, în vederea finalizării controlului.

În cadrul campaniei au fost identificate 9 persoane care prestau muncă nedeclarată, angajatorii respectivi fiind sancționați contravențional cu amenzi în valoare de 20.000 lei pentru fiecare persoană, valoarea toatală a amenzilor aplicate fiind de 120.000 lei.

Articolul precedent32 de misiuni în 24 de ore, pentru pompierii vasluieni!
Articolul următorAjutoare de urgență pentru 16 vasluieni