În perioada 23.03.2019, ora 08.00 – 25.03.2019, ora 08.00, pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Podul Înalt” al judeţului Vaslui şi Serviciile Voluntare pentru Situaţii de Urgenţă au intervenit la 80 misiuni, astfel:

 1. Misiuni de acordare a asistenţei medicale
 • 68 intervenții ale echipajelor de prim ajutor calificat pentru acordarea asistenţei medicale de urgenţă.
 • o misiune pentru transportul unei persoane supraponderale din apartament, la ambulanţa S.A.J. Vaslui, în municipiul Vaslui, în data de 24.03.2019, ora 01.03.
 1. Misiuni de asanare
 • o misiune de asanare, în data de 24.03.2019, începând cu ora 10.55, a echipei pirotehnice, în localitatea Giurcani, comuna Găgeşti, judeţul Vaslui, la descoperirea unui proiectil de artilerie calibru 75 mm, în stare funcţională, din cel de-al Doilea Război Mondial. Proiectilul a fost descoperit de către un localnic, în timp ce efectua lucrări agricole, în propria gospodărire. Proiectilul a fost ridicat în condiţii de siguranţă, urmând a fi distrus.
 1. 10 misiuni de prevenire şi stingere a incendiilor
 • o misiune de stingere a incendiilor, în data de 03.2019, începând cu ora 00.09, a Detașamentului de Pompieri Bârlad. Militarii au intervenit cu o autospecială de stingere cu apă și spumă, pentru localizarea şi lichidarea unui incendiu produs la vegetaţia uscată, în municipiul Bârlad. În urma incendiului au ars un hectar de vegetaţie uscată. Cauza probabilă de producere a incendiului a fost focul deschis în spaţii deschise (aer liber) fără luarea măsurilor de prevenire a incendiilor.
 • o misiune de stingere a incendiilor, în data de 03.2019, începând cu ora 12.52, a Gărzii de Intervenţie nr. II Negreşti, din cadrul Detaşamentului de Pompieri Vaslui. Militarii au intervenit cu o autospecială de stingere cu apă și spumă, sprijiniţi de şase cetăţeni din localitate, pentru localizarea şi lichidarea unui incendiu produs la vegetaţia uscată din suburbia Parpaniţa a oraşului Negreşti. La sosirea pompierilor militari, incendiul se manifesta cu flacără la vegetaţia uscată, cu pericol de propagare la locuinţele şi liziera de salcâmi, din imediata apropiere a focarelor de incendiu. Urmare a incendiului au ars aproximativ 17 hectare de vegetaţie uscată. Au fost salvate locuinţele învecinate şi liziera de salcâmi. Cauza probabilă de producere a incendiului a fost focul deschis în spaţii deschise (aer liber) fără luarea măsurilor de prevenire a incendiilor.
 • o misiune de stingere a incendiilor, în data de 03.2019, începând cu ora 16.27, a Punctului de lucru Ivăneşti, sprijiniţi de 4 voluntari ai Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă, din comună. Pompierii au intervenit cu două autospeciale de stingere cu apă și spumă, pentru localizarea şi lichidarea unui incendiu produs la vegetaţia uscată, în localitatea Dragomireşti, comuna Dragomireşti, judeţul Vaslui. Incendiul s-a extins în condiţii de vânt puternic, la o magazie din scândură şi un gard, cu posibilitatea de propagare la un grup de cinci locuinţe. Urmare a incendiului au ars 60 hectare de vegetaţie uscată, anexa din scândură şi 10 metri liniari de gard. Au fost salvate grupul de case. Cauza probabilă de producere a incendiului a fost focul deschis în spaţii deschise (aer liber) fără luarea măsurilor de prevenire a incendiilor.
 • o misiune de stingere a incendiilor, în data de 03.2019, începând cu ora 14.20, a Detaşamentului de Pompieri Vaslui. Militarii au intervenit cu o autospecială de stingere cu apă şi spumă pentru stingerea unui incendiu de vegetaţie uscată, în localitatea Ştioborăni, comuna Soleşti. În urma incendiului a ars 10 hectare de vegetaţie uscată. Cauza probabilă de producere a incendiului a fost focul deschis în spaţii deschise (aer liber) fără luarea măsurilor de prevenire a incendiilor.
 • o misiune de prevenire şi stingere a incendiilor, la un accident rutier pe DE 581, în apropiere de municipiul Huşi, în data de 03.2019, ora 17.53, până pe data de 24.03.2019, ora 19.20, a militarilor din cadrul inspectoratului. La sosirea pompierilor militari la locul intervenţiei, autocisterna înmatriculată în Republica Moldova, încărcată cu 23 tone de hidroxid de sodiu lichid (sodă caustică) era răsturnată pe partea stângă a carosabilului, într-un şanţ adânc de 4 metri, cu roţile în sus, pe sensul de mers Huşi – Albiţa, iar conducătorul acesteia, cetăţeanul de origine moldovenească, în vârstă de 48 ani era încarcerat în cabina autrotractorului. Conducătorul ansamblului auto a fost descarcerat şi transportat la Unitatea de primiri Urgenţe din cadrul spitalului Municipal „Dimitrie Castroian” Huşi, în stare stabilă hemodinamică, cooperant. Scurgerile de lichid pe la capacul autocisternei nu prezentau un pericol iminent pentru mediu, militarii au intervenit prompt asigurând autovehiculul, au limitat zona contaminată prin amenajarea unui dig de nisip, până la repunerea pe roţi cu o macara de mare tonaj al ansamblului auto. Pe timpul serii o autospecială de lucru cu apă şi spumă din cadrul Secţiei de Pompieri Huşi a asigurat măsurile de prevenire a incendiilor la locul evenimentului. Comandantul acţiunii la locul intervenţiei, inspectorul şef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Podul Înalt” al judeţului Vaslui, colonel Blagoci Ghiorghe, a fost sprijinit în conducerea operațiunilor de intervenție de către grupa operativă a inspectoratului. Cauza probabilă de producere a accidentului rutier va fi stabilită de către poliţiştii Serviciului Rutier din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Vaslui.
 • o misiune de stingere a incendiilor, în data de 03.2019, începând cu ora 00.20, a Detaşamentului de Pompieri Vaslui. Militarii au intervenit cu o autospecială de stingere cu apă şi spumă, sprijiniţi de şase voluntari din localitate, pentru stingerea unui incendiu la o locuinţă, în localitatea Rediu, comuna Roşieşti. În urma incendiului a ars 60 metri pătraţi de acoperiş din azbest, pe astereală din lemn, locuinţă pe o suprafaţă de 30 metri pătraţi, în proporţie de 80 %. Cauza probabilă de producere a incendiului va fi stabilită de către de organele de cercetare sosite la locul intervenţiei.
 • o misiune de stingere a incendiilor, în data de 03.2019, începând cu ora 11.10, a Detașamentului de Pompieri Bârlad. Militarii au intervenit cu o autospecială de stingere cu apă și spumă, ajutaţi de către doi cetăţeni din localitate, pentru localizarea şi lichidarea unui incendiu produs la vegetaţia uscată, în localitatea Zorleni, comuna Zorleni, judeţul Vaslui, cu risc de propagare la o litieră de salcâmi, 4 căsuţe din lemn, o locuinţă şi 200 stupi. În urma incendiului au ars un hectar de vegetaţie uscată. Au fost salvate litiera de salcâmi, căsuţele din lemn, locuinţă şi stupii. Cauza probabilă de producere a incendiului a fost focul deschis în spaţii deschise (aer liber) fără luarea măsurilor de prevenire a incendiilor.
 • o misiune de stingere a incendiilor, în data de 03.2019, începând cu ora 13.11, a Gărzii de Intervenţie nr. II Negreşti, din cadrul Detaşamentului de Pompieri Vaslui. Militarii au intervenit cu o autospecială de stingere cu apă și spumă, sprijiniţi de doi cetăţeni din localitate, pentru localizarea şi lichidarea unui incendiu produs la vegetaţia uscată, în oraşul Negreşti. La sosirea pompierilor militari, incendiul se manifesta cu flacără la vegetaţia uscată, cu pericol de propagare la o locuinţă şi o seră, din imediata apropiere a focarului de incendiu. Urmare a incendiului au ars aproximativ 2000 metri pătraţi de vegetaţie uscată. Au fost salvate locuinţa şi sera. Cauza probabilă de producere a incendiului a fost focul deschis în spaţii deschise (aer liber) fără luarea măsurilor de prevenire a incendiilor.
 • o misiune de stingere a incendiilor, în data de 03.2019, începând cu ora 16.16, a Detaşamentului de Pompieri Bârlad şi Punctului de lucru Murgeni, ajutaţi de către 20 cetăţeni şi doi voluntari, sub conducerea şefului inspectoratului, colonel Blagoci Ghiorghe sprijinit în conducerea operațiunilor de intervenție de către grupa operativă a inspectoratului. Militarii au intervenit cu două autospeciale de stingere cu apă și spumă, cinci utilaje, pentru localizarea şi lichidarea unui incendiu produs la vegetaţia uscată, în oraşul orajul Murgeni, în apropierea căii ferate Bârlad – Fălciu. La sosirea pompierilor militari, incendiul se manifesta cu flacără la liziera pădurii de salcâmi şi vegetaţia uscată din interiorul acesteia, pe o suprafaţă de aproximativ 25 hectare. Urmare a incendiului au ars 25 hectare de vegetaţie uscată şi lăstăriş, iar în imediata apropiere a lizierei de salcâmi, peste 20 hectare de vegetaţie uscată. După aproximativ patru ore, ultimul focar de incendiu a fost stins. În urma incendiului, astăzi, 25 martie 2019, o comisie mixtă va stabili cu exactitate pagubele produse la materielul lemnos din liziera de salcâmi. Cauza probabilă de producere a incendiului a fost focul deschis în spaţii deschise (aer liber) fără luarea măsurilor de prevenire a incendiilor.
 • o misiune de stingere a incendiilor, în data de 03.2019, începând cu ora 22.25, a Punctului de lucru Ivăneşti, din cadrul Detaşamentului de Pompieri Vaslui. Pompierii militari au intervenit cu o autospecială de stingere cu apă și spumă, pentru localizarea şi lichidarea unui incendiu produs la vegetaţia uscată, în localitatea Moara Sima, comuna Ivăneşti, judeţul Vaslui. Urmare a incendiului au ars 5000 metri pătraţi de vegetaţie uscată. Cauza probabilă de producere a incendiului a fost focul deschis în spaţii deschise (aer liber) fără luarea măsurilor de prevenire a incendiilor.

 

Pompierii militari atrag atenţia administratorilor terenurilor, cât şi cetăţenilor să oprească incendierea vegetaţiei uscate, de pe terenuri. Este un mit că vegetaţia crescută va fi bogată în urma incendierii acesteia. Fiţi siguri, că veţi pune în pericol ecosistemul din zona incendiată, alte bunuri materiale, viaţa umană, animală, etc. Pentru incendierea terenurilor, fără autorizaţie de lucru cu focul, distrugerea bunurilor, riscaţi amenzi până la 5.000 lei, închisoare de la 3 luni la 2 ani sau amendă, iar dacă faptele au avut ca urmare un dezastru, pedeapsa este închisoarea de la 5 la 12 ani.

Articolul precedentZiua Poliției Române, marcată la Vaslui
Articolul următorManifestări dedicate Unirii Basarabiei cu România, găzduite de Muzeul din Vaslui