Chiar dacă mai toată suflarea bârlădeană era încrezătoare în urmă cu doi ani că lucrările la Șoseaua de Centură vor începe în cel mult un an de la semnarea contractului, iată că după doi ani, abia se cere organizarea de șantier. Asta deși în 2018 se prefigurase un grafic extrem clar, iar primarul Dumitru Boroș era extrem de încrezător prin declarațiile sale cum că obiectivul Variantei Ocolitoare va fi gata la timp.

După luni de zile în care bârlădenii au fost amăgiți cu fel de fel de tergiversări și cu drafturi de mediu în alb și nedatate, care erau menite să justifice întârzierile nejustificate în faza de proiectare a variantei ocolitoare, se mai face un pas anevoios la acest capitol: Consiliul Local Bârlad are pe masă un Referat de Aprobare prin care se solicită organizarea de șantier.

Teoretic, la prima vedere, lucrările sunt în iminența începerii odată cu solicitarea acestui referat. Însă modul de lucru de până acum, nu face decât să arate cât de anevoios se mișcă lucrurile chiar și când în joc este o sumă de peste 30 de milioane de euro.

Chiar dacă unii s-au grăbit să bată din palme imediat ce au văzut solicitarea pentru organizarea de șantier, dedesubturile acestui contract sunt încă departe de a fi deslușite. Interesant ar fi dacă beneficiarul acestei lucrări, adică Primăria Bârlad, știe de unde vor fi aduse utilajele și dacă sunt conforme cu caietul de sarcini. Și mai interesant, ar fi de clarificat situația financiară actuală a asocierii care a câștigat licitația. Toate acestea, pentru că la nivel de „culise” umblă zvonul că în primăvara anului viitor s-ar putea să ne aflăm în impasul de a cere organizarea unei alte licitații privind execuția acestui obiectiv vital pentru Bârlad.

Nu contestăm seriozitatea asocierii care are contractul în mână acum, dar insolvența pe care o avea în buzunar chiar și la momentul participării la licitație, parcă ne face un pic reticenți în a mai crede în minuni. Iar bârlădenii s-au învățat cu „blestemele” care cad asupra lor atunci când e vorba de a se realiza ceva concret…

Reamintim că în octombrie 2018, s-a semnat contractul pentru execuția Șoselei Ocolitoare a Bârladului, între constructorul care a fost desemnat câștigătorul licitației, respectiv Asocierea S.C. Tehnic Asist S.R.L. – S.C. Tass Infra Logistic S.R.L. Botosani și Compania Nationalã de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), reprezentată de directorul Ștefan Narcis Neaga. Asocierea și-a adjudecat licitația pentru prețul de 132.050.652,68 lei, fără TVA.

Conform contractului, proiectarea trebuia să dureze aproximativ 8 luni de zile iar execuția este stipulată să fie finalizată în cca. 2 ani și jumătate.

Șoseaua de centură a Bârladului va avea o lungime de 11,2 km și o lățime a platformei de 10 metri și va fi construită prin estul orașului, mai precis paralel cu linia de cale ferată. De-a lungul acesteia, se vor construi patru poduri, trei pasaje, două intersecții la nivel și două parcări.

Referatul de aprobare, pentru organizarea de șantier, va fi supus votului în cadrul ședinței de Consiliu Local din data de 3 aprilie.

(foto/arhivă)

Articolul precedentInformare de presă privind situația COVID-19 în județul Vaslui
Articolul următorBILANȚ OFICIAL LA ZI: 11 cazuri de Coronavirus în județul Vaslui! – 3183 de cazuri confirmate în România!