Eventera şi Muzeul „Vasile Pârvan” Bârlad te invită în perioada 18 – 27 septembrie într-o călătorie prin lumea simţurilor în „Laborator 2.0”. Expoziţia este adresată copiilor cu vârste între 5 şi 14 ani şi îşi propune să le ofere acestora o experienţă educaţională nonformală care să le deschidă simţurile pentru ştiinţă.

„În perioada 18-27 septembrie, din oră în oră în intervalul 8:00-16:00, vă invităm la Muzeul „Vasile Pârvan” Bârlad, să descoperim ştiinţa prin intermediul simţurilor. În zona de biologie vom afla curiozităţi despre organele de simţ şi vom analiza pe baza unei instalaţii interactive cum funcţionează creierul. Pentru că o mare parte din zona de biologie este dedicată testării simţurilor, vom vedea prin ochii oamenilor care au defecte de vedere, apoi prin ochii unei pisici sau chiar ai unei albine, vom testa simţul tactil prin cutii senzoriale, tot în jocuri senzoriale vom testa şi simţurile olfactiv şi pe cel auditiv.

După ce am vorbit despre modul în care simţurile ne ajută să ne adaptăm şi să reacţionăm în mediul în care trăim, călătoria senzorială în „Laborator” 2.0 va continua cu zona de fizică. Aici vom explora fenomene din optică şi acustică. Vom afla ce reprezintă undele electromagnetice ca mai apoi să ne concentrăm pe lumina vizibilă şi o trecem prin tot felul de fenomene: reflexie, refracţie, dispersie sau polarizare. Aici vom face curcubeie, vom îmbina puzzle-uri cu oglinzi sau vom îndoi creioane în apă. Tot în zona de fizică vedem invizibilul cu efectul Schlieren, sunetul cu experimente de cimatică, dar şi matematica prin Figurile lui Lissajous.

Într-o eră dedicată evoluţiei tehnologice, copiii simt de la vârste foarte mici presiunea şi stresul vitezei. Pentru a ne regăsi echilibrul este nevoie să simplificăm lucrurile şi să fim mai atenţi la simţuri. Simţurile ne ajută să explorăm lumea înconjurătoare şi să ne adaptăm acesteia, dar mai au un rol, acela de a da gust, culoare şi echilibru vieţii noastre. În „Laborator 2.0” ne deschidem simţurile pentru a explora ştiinţa, facem corelaţii, răspundem la întrebări şi ne bucurăm de curiozitate, a noastră şi a copiilor”, se arată în comunicatul remis de Muzeul din Bârlad.

Expoziţia a fost organizată până acum în Iaşi, Arad, Timişoara, Piatra Neamţ, Vaslui şi Brăila, Ploieşti, a atras peste 30.000 de vizitatori şi îşi propune să ajungă şi în alte oraşe din ţară.

Un tur ghidat durează aproximativ 50 de minute, iar tururile se desfăşoară din oră în oră în intervalul 8:00-16:00. Preţul unui bilet este de 10 lei de persoană.

Evenimentul este recomandat în principal claselor de elevi ca o alternativă de educaţie nonformală, iar profesorii care însoţesc grupul primesc adeverinţe de participare.

Expoziţia se vizitează doar pe bază de rezervări la numărul 0766 704 668 sau pe adresa de e-mail la [email protected], iar pentru mai multe informaţii despre desfăşurarea expoziţiei puteţi vizita pagina de facebook

Articolul precedentElevii de la Școlile Gimnaziale Pogonești și Ivănești învață matematică și informatică în laboratoare moderne
Articolul următorFestivitatea de premiere a elevilor cu 10 la examenele de Evaluare Națională și Bacalaureat