Biblioteca Județeană ”Nicolae Milescu Spătarul” găzduiește în aceste zile expoziția de portrete ale laureaților premiului Nobel pentru literatură, ce aparțin graficianului Marian Avramescu.

Acesta a expus în foaierul instituției 45 de lucrări, însă speră ca în viitorul apropiat să încheie proiectul prin realizarea portretelor a tuturor laureaților.

”În perioada aceasta, dacă o să am răgaz, o să duc proiectul până la capăt și voi realiza portretele tuturor celor 106-107 de laureați. Mi-aș dori foarte mult să realizez un album, care să cuprindă aceste peste 100 de lucrări, care urmează să le termin. Ca să fie complete, am nevoie de câteva vorbe scrise de un specialist. Dacă vrea cineva să se ofere, sunt pregătit să fac cooperativă în acest moment”, a spus autorul.

Ideea organizării unei expoziții personale în cadrul Festivalului Umorului ”Constantin Tănase” datează de cinci ani, de când Gelu Bichineț, directorul Bibliotecii din Vaslui, l-a cunoscut la o consfătuire profesională pe bibliotecarul Marian Avramescu.

”Dacă o să încercați să vă uitați la el, nu o să vă spună absolut nimic. Dacă o să vă uitați atent la el, o să spuneți că e un om obișnuit. Nu este un om obișnuit, este un bibliotecar. Sunt oameni care stau între cărți, care lucrează cu rodul muncii dumneavoastră și care încearcă zi de zi să vină în sprijinul celor calcă pragul bibliotecii. Marian Avramescu încearcă cu o discreție aparte, să scoată la lumină cele mai importante aspecte pe care le zărește în chipul unui om de caracter. Marian Avramescu nu este un caricaturist în adevăratul sens al cuvântului. El este mai mult decât atât, trece dincolo de aspectul fizic, trece dincolo de ceea ce vede orice om pe chipul unui semen și vede lumina pe care ar trebui să o emane fiecare individ”, a spus Gelu Bichineț.

Avramescu a avut parte de o caracterizare personală și din partea scriitorului Cornel Udrea, care îl vede ca pe un artist modest, ce știe să scoată la iveală sufletul omului.

”Marian Avramescu nu face altceva decât să aducă la suprafața apei sufletul omului. Fiecare dintre noi dorește să aibe un portret de la Marian. Lucrează migălos, lucrează într-un fel tainic, chiar dacă este în public. Marian suferă de o boală de care suferă și CRIV, BOA sau Leonte Năstase, anume modestia. Nu sunt agresivi. Nu sunt dintre cei care își vâră capul în poza de grup, ca să strice armonia. Nu sunt cei care prind orice ocazie oportunistă de a spune sus și tare nimic”, a completat Cornel Udrea.

Născut în judeţul Prahova, graficianul Marian Avramescu a debutat cu grafică de presă, fiind colaborator al multor ziare şi reviste din ţară şi străinătate.

Artistul Marian Avramescu este membru al comisiilor de jurizare  din ţară ale  concursurilor  de caricatură şi posesor a peste 40 de premii naţionale şi internaţionale.

Articolul precedentNume sonore, printre laureații Salonului de Literatură Umoristică de la Vaslui
Articolul următorZiua Educației, marcată prin sport!