În  perioada 2- 5 iunie, Liceul “Gheorghe Asachi” din Iași a fost gazda fazei naționale a concursului “Culturã și civilizație în România”, o competiție cu caracter interdiscipinar care se adreseazã elevilor din ciclul liceal. Cele trei secțiuni ale concursului au fost: “Studiu privind particularitãți etnografice/ etnologice și lingvistice locale”, “Studiu privind mentalitãți culturale și cercetare sociologicã”, “Monografii istorice locale”.

La acest concurs a participat, din partea județului Vaslui, în urma calificãrii la faza nationalã, un echipaj compus din Botez Maria Ruxandra, Ionașcu Alexandra Gabriela și Vasiliu Miruna Maria, de la Liceul Teoretic „Mihail Kogălniceanu” (LMK) Vaslui.

Elevele îndrumate de profesorul Dogariu Tiberiu sunt la a treia prezență la faza națională a acestui concurs, obținând, până acum, o mențiune MEN la Râmnicu Vâlcea, în anul 2017, și un premiu special la Galați, anul trecut.

În acest an, s-au prezentat 31 de echipaje cu teme inedite, echipajul nostru fiind prezent cu tema “Însemnările plutonierului Ștefan Mocanu despre Marele Război”.

Aceastã temã a primit din partea unui prestigios juriu, format din reprezentanți ai Ministerului Educației  și ai Muzeului Țãranului Român, locul IV și mentiune MEN  la sectiunea “Monografii istorice locale”.

“Acest concurs este considerat de către reprezentantii MEN cel mai complex dintre toate concursurile dedicate muzei Clio. Mulțumirile noastre se îndreaptă către domnul Lucian Lefter, etnolog în cadrul CJCPCT Vaslui, preotului paroh Iulian Pilă, domnul Aurel Mocanu, fiul plutonierului Ștefan Mocanu, Muzeului Județean Vaslui și nu în ultimul rând colegului nostru Andrei Panainte”, a declarat prof.Tiberiu Dogariu.

Articolul precedentATENȚIONARE NOWCASTING: COD PORTOCALIU furtună și grindină în două localități din Vaslui
Articolul următorFOTO: Expoziție de caligrafie la Muzeul din Vaslui