Sâmbătă, 20 iulie, la ora 13, Muzeul Județean ”Ștefan cel Mare” Vaslui va inaugura prima secție externă, intitulată Secția de istorie și artă religioasă ”Episcop Iacov Antonovici”.

Aceasta va fi găzduită de Palatul Egumenesc al Mănăstirii Florești.

La deschiderea oficială, un sobor de preoți, în frunte cu PS Ignatie, Episcopul Hușilor, va oficia o slujbă de sfințire a sediului, după care urmează vernisajul expoziției permanente de Istorie și Artă Religioasă „Episcop Iacov Antonovici”.

Organizatorul activității este prof. dr. Ramona Mocanu, manager al Muzeului Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui.

Asezata la marginea unei paduri de fag, in apropiere de izvorul paraului Simila, in localitatea Floresti din judetul Vaslui, cu o istorie la fel de zbuciumata ca cea a Moldovei, cu momente de glorie dar si decadere, Manastirea Floresti isi dezvaluie frumusetea trecatorului care ii trece pragul si ofera liniste sufleteasca pelerinilor veniti de departe sau din imprejurimi.

Arhitectura bisericii construita in stil neogotic, stil neobisnuit pentru bisericile ortodoxe, turnul clopotnita ridicat in stil romantic si palatul egumenesc in stil clasic formeaza un ansamblu incarcat de eleganta si rafinament. Pictura recenta, impunatoare si expresiva impodobeste in interior biserica ce are Hramul Sfantul Prooroc Ilie Tezviteanul.

De numele Manastirii Floresti este legata si icoana Maicii Domnului Facatoare de Minuni, a carei istorie se pierde in negura timpului, ce a fost adusa de catre Mitropolitul Veniamin in 1805 de la Mitropolia Moldovei din Iasi.

Articolul precedentCorina Alina Corbu, noua șefă la ICCJ
Articolul următorCopile de 12 și 13 ani, învoite de la Protecția Copilului și abuzate sexual în Grădina Publică