Regatul Unit este primul stat din Uniunea Europeană care a anunțat că vrea să părăsească Uniunea Europeană și a activat în acest sens clauza de retragere în luna martie 2017. Astăzi, președintele Comisiei Europene a anunțat că Marea Britanie și Uniunea Europeană au ajuns la un acord în ceea ce privește Brexit-ul.

„Acolo unde există voință, există o înțelegere – avem una! Este un acord echitabil și echilibrat pentru UE și Marea Britanie și atestă angajamentul nostru de a găsi soluții. Recomand Consiliului Uniunii Europene să susțină această înțelegere”, a scris Juncker pe contul său de Twitter.

S-a ajuns la un „nou acord excelent” de Brexit, a spus și premierul britanic Boris Johnson, tot pe Twitter în cursul zilei de astăzi.

Noul acord ar putea fi votat în plenul de la Strasbourg pe 24 de noiembrie, dacă Comisia pentru afaceri neconstituționale îl va aproba în ședința de lunea viitoare.

Irlanda de Nord va aparține aceleiași zone vamale ca și Marea Britanie, iar regulile UE  ale regimului vamal vor trebui păstrate timp de patru ani, pentru toate bunurile, conform acestui nou acord. Britanicii doreau până acum ca în acest regim vamal să fie incluse doar produsele agricole.