La sfârşitul săptămânii trecute, polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Vaslui au desfășurat acţiuni de verificare a activităţii agenţilor economici şi persoanelor fizice de pe raza municipiilor din judeţul nostru, în vederea prevenirii, descoperirii şi combaterii faptelor ilicite ce se comit în domeniul comerțului de produse agro-alimentare, precum şi  protejarea populaţiei împotriva unor practici ilicite.

De asemenea, poliţiştii au acţionat pentru prevenirea și combaterea încălcării drepturilor de autor și drepturilor conexe (prin comunicarea publică de opere audio și audiovizuale în spații comerciale). La acţiuni au participat şi reprezentanţi ai D.S.V.S.A. Vaslui.

Verificările au avut în vedere modul de respectare a prevederilor legale privind comercializarea produselor agro-alimentare (autorizaţiile de funcţionare, documentele legale de provenienţă şi de calitate a produselor şi mărfurilor, modul de ambalare şi etichetare, autorizaţii sanitar-veterinare pentru spaţiile de depozitare şi a autovehiculelor care efectuează distribuţia), precum  şi a prevederilor legale în domeniul drepturilor de autor şi drepturile conexe.

În cadrul acţiunii au fost verificate 29 de societăți comerciale. Polițiștii au constatat 3 infracțiuni, dintre care 2 de evaziune fiscală (prevăzute şi pedepsite de art. 9 din Legea 241/2005 privind prevenirea și combaterea evaziunii fiscale) şi 1 infracţiune de reproducerea neautorizată pe sisteme de calcul a programelor pentru calculator în oricare dintre următoarele modalităţi: instalare, stocare, rulare sau executare, afişare ori transmitere în reţea internă (faptă prevăzută şi pedepsită de Legea 8/1996 privind drepturile de autor și drepturile conexe).

În cazul a 17 persoane care au săvârşit fapte de natură contravenţională au fost luate măsuri de sancţionare, astfel: 8 sancţiuni contravenţionale au fost aplicate pentru încălcări ale prevederilor Legii 8/1996 privind drepturile de autor și drepturile conexe, 6 pentru abateri prevăzute de Legea 12/1990 privind protejarea populaţiei împotriva unor activităţi de producţie, comerţ sau prestări de servicii ilicite şi 2 sancţiuni pentru fapte prevăzute de O.U.G.  28/1999 privind obligația operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale.

Urmare a contravențiilor constatate, au fost aplicate sancțiuni în valoare de 30.000 lei.  De asemenea, au fost indisponibilizate peste 1.000 kg produse din carne  care nu respectau normele sanitar-veterinare în vigoare).

Articolul precedentProiectul-bazin de înot olimpic prinde contur la Vaslui
Articolul următorElevi și profesori din cinci țări europene au fost oaspeții Școlii ”Ștefan cel Mare”