KineDok este un program internațional de distribuție alternativă pentru filmul documentar, care se desfășoară în șapte țări partenere: Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, Croația, Norvegia, Bulgaria și România, unde este coordonat de către Asociația One World România, în strâns parteneriat cu festivalul de film.

Fiecare țară contribuie la catalogul comun cu unele dintre cele mai interesante documentare produse în ultimii ani, care rulează apoi în sute de localități din toate cele șapte țări, generând astfel o comunitate culturală impresionantă. Un obiectiv important al proiectului este acela de a diversifica și extinde lanțul de distribuție dincolo de sălile de cinema, organizând proiecții în orice spațiu unde vizionarea unui film are potențialul de a deveni o expreiență comunitară (galerii, muzee, baruri, biblioteci, case de cultură etc.).

Sâmbătă, 5 OCTOMBRIE, de la ora 12:00, bârlădenii sunt invitați la sediul central al muzeului, să urmărim împreună capodopera slovaco-cehă Gustul puterii.

Într-un stil alert și angajant, filmul Terezei Nvotovà urmărește cronologia ascensiunii lui Vladimir Meciar, o figură carismatică a anilor ̓ 90, de la statutul de avocat într-un oraș de provincie la cel de președinte al Slovaciei – un caz de populism care pune în perspectivă populismele prezentului și evidențiază caracterul de structură ideologică recurentă al populismului.

Urmărindu-și personajul care traversează momente cruciale din istoria regiunii, precum ruperea Cehiei de Slovacia, și atingând teme istoric-sensibile, precum utilizarea în scop politic a arhivelor securității, „Gustul puterii” va apărea dureros de familiar celor care vin cu experiența trăită anilor ̓ 90, aducând în același timp suficiente detalii savuroase pentru a face vizionarea una memorabilă.

Articolul precedentCrucea Roșie lansează programul ”Școală după școală”
Articolul următorStatuia lui Ștefan de la Băcăoani va fi restaurată cu fonduri transfrontaliere