Biblioteca Județeană ”Nicolae Milescu Spătarul” Vaslui a găzduit o dublă lansare de carte: ”Noile religii seculare” (autor Nicu Gavriluță) și ”Globalizare şi identitate românească. Dialoguri culturale” (autori Nicu Gavriluţă și Ioan Holban).

Evenimentul s-a bucurat de o prezența mare a vasluienilor, determinându-l pe inițiator, Gelu Bichineț, să afirme că ”mă bucur că mai sunt oameni care se încăpățânează să citească”.
”Noile religii seculare” nu este o carte profetică, însă autorul, Nicu Gavriluță, printr-un text accesibil tuturor, încearcă să prezinte noile forme de idolatrie ale tinerei generații, fiind, în același timp, revoltat de dezorientarea spirituală a tinerilor de astăzi.
”Am scris această carte cu profunda convingere, inspirată de scrierile lui Mircea Eliade, că negativitatea secularizării și crizele aferente pot fi învinse dacă decriptăm convingător miturile, simbolurile și motivele religioase camuflate în ideologii subversive, filozofii excentrice și tehnologii provocatoare. Am interpretat astfel trei dintre religiile seculare actuale: corectitudinea politică, noile tehnologii și transumanismul. Acest act eliadesc de hermeneutică creatoare continuă să fie reconfortant, stimulativ și chiar soteriologic pentru fiecare dintre noi, într-un plan mai subtil al existenței noastre”, spune autorul.

A doua carte, ”Globalizare şi identitate românească. Dialoguri culturale”, autori Nicu Gavriluţă și Ioan Holban, vorbește despre mitologia indo-europeană, despre filosofia greacă, cultura romană sau despre creștinism.

La origine au fost cincisprezece dialoguri televizate, acum transcrise și pentru cei care nu le-au putut urmări: ”Noi credem cu tărie că adevărata integrare europeană nu o putem face la modul profund, autentic și convingător doar în baza  unor acorduri politice, diplomatice, legislative și administrative. Ele sunt necesare, dar nu suficiente. Adevărata integrare europeană o reușim doar atunci când ne regăsim rădăcinile culturale comune, în primul rând pe cele religioase, creștine și chiar precreștine. Este vorba de celebrul fond spiritual (stră)vechi despre care a scris pagini minunate Mircea Eliade”, susține cei doi autori.

Articolul precedentVasluian omorât de un roi de albine
Articolul următorElevi din Vetrișoaia, „cadeți” pentru o săptămână la Academia Navală „Mircea cel Bătrân”