Comisia Dialog Social din cadrul Prefecturii Vaslui s-a întrunit pentru a dezbate noua lege a pensiilor.
Pe lângă conducerea Prefecturii Vaslui, la eveniment au luat parte deputatul Adrian Solomon, președintele Comisiei de Muncă din Camera Deputaților, și Irinel Stativă, deputat și membru în aceiași comisie.
La discuții au mai luat parte lideri de sindicat, reprezentanți ai organizațiilor de pensionari și patronatelor din județul Vaslui.
”Săptămâna viitoare, legea pensiilor intră în plen la votul final în Camera Deputaților. Am venit să preluăm de la dumneavoastră anumite propuneri în cazul în care mai este ceva de modificat, dacă mai sunt reglaje care au scăpat în urma discuțiilor cu organizațiile de pensionari și sindicatele. Azi (6 decembrie n.r.) este ultima zi în care pot fi depuse amendamente la Comisia de Muncă, care să fie dezbătute și, eventual, aprobate. În acest sens, am venit să preluăm cererile formulate de dumeavoastră”, a spus Adrian Solomon.
Vasilica Robu, director general al Direcției Generale de Asigurări Sociale din cadrul Casei Naționale de Pensii Publice, a făcut o prezentare succintă a actului normativ.
”Proiectul de lege a fost în dezbatere publică o lună de zile. Am primit multe propuneri de la pensionari și partenerii sociali, iar în baza acestor propuneri am elaborat legea și am căutat pe cât posibil să eliminăm inechitățile în ceea ce privește calculul pensiei. Cei care au minim 15 ani de stagiu de cotizare vor intra în categoria pensionarilor, iar persoanele care au sub 15 de vechime vor merge în zona asistenței sociale. De asemenea, la perioadele asimilate am inclus și studiile de master și doctorat. În cazul persoanelor care au lucrat în codiții deosebite de muncă sau în grupele I și II de muncă se va aplica o reducere a vârstei de pensionare. Spre exemplu, o persoană care a lucrat un an în grupa II de muncă are o reducere cu trei luni a vârstei de pensionare, iar la un an lucrat în condiții deosebite de muncă sau grupa I de muncă reducerea va fi de șase luni din vârsta standard de pensionare. Pe acest model să merge mai departe pentru cei care au lucrat mai mulți ani în acest grupe”, a explicat Vasilica Robu.
Tot în noua lege a pensiilor sunt acordate condiții de pensionare mai avantajoase pentru persoanele cu handicap, iar gradele de invaliditate din cazul pensiilor de boală au fost regândite, astfel încât persoanele care au gradul I și II de invaliditate și pot să lucreze să o poată face cu contract de muncă.
”O altă măsură este introducerea pensiei minime, care acum este în valoare de 640 de lei. Sunt persoane care au peste 30 ani de muncă, dar au avut salarii mici și au pensii în jur de 600 de lei. Prin noua lege a pensiei, aceste persoane vor avea pensia minimă de 640 lei. Toate persoanele care au de la 15 ani de vechime în sus nu pot avea pensia mai mică decât 45% din salariu minim brut pe economie”, a mai spus Vasilica Robu.