În data de 06.08.2020, Laboratorul Național de Referință pentru Diagnostic și Sănătate Animală București (IDSA), a confirmat prin buletin de analiză  nr. 13771 / 06.07.2020, înregistrat la DSVSA Vaslui cu nr. 12209/ 06.08.2020, cazul de pestă porcină africană la o femelă de mistreț în vârstă de 36 luni din Fondul de vânătoare nr. 47 Siliștea, aparținând AJVPS Vaslui.

Astăzi 07.08.2020, la solicitarea DSVSA Vaslui , Instituția Prefectului – județul Vaslui a convocat Centrul Local de Combatere a Bolilor ( CLCB ) – Județul Vaslui, care a aprobat Planul de măsuri pentru combaterea Pestei Porcine Africane în confirmare la mistreți – Fondul de Vânătoare nr. 47 Siliștea, județul Vaslui.

DSVSA Vaslui a întreprins  următoarele măsuri:

S-au aplicat măsurile de control specifice, stabilite prin Manualul operațional pentru Pestă Porcină Africană la mistreți și planul de măsuri specific acestei situații, se va întocmi Ancheta epidemiologică;

În zona infectată – zona de 8 Km în jurul cazului de suspiciune, sunt cuprinse următoarele fonduri de vânătoare: 47 Siliștea – AJVPS Vaslui, 44 Mireni – AVPS Șoimul Dunărean, 45 Puiești- AVPS Șoimul Dunărean.
 În zona tampon – 5 Km de la zona infectată sunt cuprinse următoarele fonduri de vânătoare: 46 Voinești ( AS Hubertus 2000), 12 Perieni ( AVP Bourul Vaslui ), 48 Bogdănița și 49 Băcani ( AJVPS Vaslui),  18 Floreni ( Direcția Silvică Vaslui);

Proba de la mistrețul cu rezultat pozitiv la suspiciune pentru PPA a fost afluită la IDSA București în vederea confirmării sau infirmării diagnosticului.

 Întrucât mistrețul reprezintă un potențial rezervor al virusului Pestei Porcine Africane, fapt confirmat de apariția acestor cazuri în ultima perioadă, ceea ce poate duce la transmiterea prin diverși vectori la porcii domestici din gospodăriile populației, facem apel din nou, pe această cale la cetățeni, crescătorii de porcine, să anunțe de urgență medicul veterinar în situația în care apar modificări în statusul de sănătate al porcinelor din gospodăriile proprii sau apar cazuri de mortalitate în rândul porcinelor.

Pe fiecare fond de vânătoare din zona afectată se va realiza catagrafia efectivului de mistreți și prădători. Paznicii de vânătoare vor efectua patrulări zilnice, pentru a depista porci mistreți morți sau bolnavi.

Având în vedere dinamica evoluției virusului pestei porcine africane DSVSA Vaslui reamintește  măsurile care  trebuie aplicate pentru prevenirea răspândirii Pestei Porcine Africane (PPA), după cum urmează:

Este permisă sacrificarea tradițională  a porcilor crescuți în gospodăriile populației pentru consumul propriu dar, în cazul în care proprietarul de porcine constată modificări ale stării de sănătate a animalului, va anunța de urgență medicul veterinar de liberă practică împuternicit de la nivelul Circumscripției Sanitare  Veterinare de Asistență de pe raza teritorială respectivă, în vederea examinării antemortem sau post-mortem a animalului și a recoltării de probe ( dacă situația o impune), în vederea examinării de laborator.        

Este obligatorie anunțarea medicului veterinar de liberă practică dacă: 
-înainte de sacrificare, apar unele modificări a stării de sănătate a animalului ( inapetență, febră, pielea se înroșește, apoi devine cianotică, arcuire a spatelui, mers greoi, vomă sangvinolentă, diaree abundent sangvinolentă, etc.);
-după sacrificarea animalului, există  unele modificări ale organelor interne și anume: splină mult mărită de culoare roșie sau neagră, ficat mult mărit, numeroase hemoragii ( la nivelul limfonodulilor, seroaselor), acumulări de lichide în cavități, etc.).
 
”Precizăm că în cazul confirmării unui focar de Pestă Porcină Africană la porcinele din gospodăriile populației care sunt identificate, proprietarii de porcine vor fi despăgubiți, în condițiile respectării legislației sanitare veterinare.

Totodată atragem atenția cetățenilor că este interzis consumul cărnii de porc fără a fi efectuat examenul trichineloscopic al acesteia. În acest scop sunt rugați să se prezinte la medicul veterinar cu probe de carne în vederea efectuării examenului trichineloscopic.

Achiziționarea de porcine și produse din carne provenite de la acestea  să nu se facă de la persoane neautorizate și fără documente sanitar-veterinare.

Intensificarea controalelor în vederea descurajării comerțului ilegal de porcine ( de către samsarii de porci) și produse provenite de la acestea.

Efectuarea obligatorie a examenului trichineloscopic în cazul sacrificărilor din gospodării pentru consum propriu.

Verificarea respectării normelor sanitar-veterinare privind identificarea și înregistrarea animalelor.

Interzicerea creșterii extravilane a porcilor (stâne, cantoane, societăți agricole, alte clădiri dezafectate etc.).

Interzicerea comercializării în târgurile de animale sau în locuri tradiționale a animalelor domestice din toate speciile ( inclusiv păsări )”, informează Prefectura Vaslui.

Având în vedere evoluţia  virusului pestei porcine africane pe teritoriul judeţului Vaslui, DSVSA Vaslui împreună cu Instituţia Prefectului – județul Vaslui face un apel către Direcția Silvică, A.J.V.P.S. și Asociațiile de Vânători, către primari, consiliile locale şi către cetăţeni să trateze cu maximă responsabilitate acţiunile care ţin de prevenirea răspândirii virusului şi recomandă să respecte cu stricteţe toate acţiunile impuse de autorităţile competente.
Orice suspiciune de boală trebuie comunicată de urgenţă medicului veterinar sau autorităţilor publice locale.

        Numărul de telefon al „Call Center”-ului ANSVSA este:  0800.826.787, adresa de e-mail: [email protected], iar la  D.S.V.S.A. Vaslui unde este organizat serviciu de permanență numărul de telefon este 0235421121, fax 0235 421278, e-mail : [email protected]  şi poate fi apelat de către cetăţeni, pentru a sesiza nereguli în domeniul siguranţei alimentelor.  
Această decizie a fost luată pentru a facilita cetăţenilor fie accesul la informaţii, fie pentru a sesiza nereguli din domeniul siguranţei alimentelor. Un alt motiv pentru organizarea serviciului este cel reprezentat de alerta privind creşterea nivelului de risc pentru pesta porcină africană. 

 

Articolul precedent30 de zile arest preventiv pentru vasluianul care s-a urcat la volan băut și fără a avea permis de conducere
Articolul următorCOD GALBEN de caniculă și intensificări ale vântului