Prefectul Eduard-Andrei POPICA şi subprefectul Mircea GOLOGAN au participat la ședința de bilanț a activității Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență (IJSU) Vaslui pe anul 2018.
În cuvântul său, reprezentantul Guvernului în teritoriu a ținut să-i felicite pe ofițerii și subofițerii de la IJSU pentru buna colaborare avută anul trecut.

”Încă de la bun început vreau să vă spun că nu sunt supărat pe dumneavoastră, fiindcă o parte din activitățile desfășurate de dumneavoastră în ceea ce privesc situațiile de urgență le-am făcut împreună. De cele mai multe ori, când a existat un risc major, am fost prezent alături de dumneavoastră. Spunea domnul primar de o scădere a cuantumului la amenzi. Acest lucru se datorează, cred eu, și datorită faptului că a crescut numărul de avizări, atât populația, cât și mediul de afaceri s-au pus în ordine cu legislația, astfel că numărul amenzilor a scăzut considerabil”, a spus prefectul.

Acesta a ținut să evidențieze faptul că vasluienii semnalează destul de târziu anumite evenimente la numărul de urgență 112, astfel că numărul persoanelor decedate în incendii sau accidente a crescut considerabil. El a cerut întâlniri cu primarii pe această temă, pentru demararea unor campanii de conștientizare a populației cu privire la folosirea numărului de urgență.

”Aveți una dintre cele mai grele misiuni dintre lucrătorii MAI. În mod direct, sunteți cei care salvați vieți omenești, pe umerii cărora se lasă o responsabilitate imensă. Avem bucuria de a constata că dintre toate structurile MAI aveți cel mai mic deficit de personal, ceea ce e un lucru bun, care ne ajută să fim încrezători în activitățile pe care le veți desfășura pe parcursul acestui an. Constatăm un număr de 14 persoane decedate în urma incendiilor pe care le-am avut în 2018. Am făcut o analiză în privința apelurilor la 112, pentru sesizarea incendiilor, și am constatat o tardivitate a acestor apeluri, astfel că echipele IJSU, indiferent cât de repede ajung la caz, acel apel fiind tardiv, situația a fost îngreunată în ceea ce privește salvarea unor vieți omenești. Fac apel la dumneavoastră și la Consiliul Județean să organizăm împreună în acest an mai multe întâlniri cu primarii, strict pe această temă, pentru a le aduce la cunoștință locuitorilor din județ faptul că un apel la 112, cu cât este dat mai repede, cu atât salvăm viețile mult mai ușor”, a mai afirmat Eduard-Andrei POPICA.

Anul trecut, IJSU Vaslui a gestionat 5.186 de evenimente, în scădere față de 2017. Cele mai multe au fost în domeniul asistenței medicale de urgență-3.995. În 2018 au fost înregistrate 366 de incendii, din care 325 au fost la proprietăți individuale. Au fost salvate 54 de persoane, din care 19 de la incendii, bunurile salvate fiind în valoare de 28,3 milioane lei.

Articolul precedentLa baraj, cu campioana județului Iași
Articolul următorMilitarii de la garnizoana Bârlad, vor alerga luni pentru „Prietenie prin sport”