Din anul 2005 Asociația Myosotis România oferă comunității locale un centru de zi pentru copii cu dizabilități, singurul de acest gen în acel moment și din 2012 o locuință protejată pentru adulți cu dizabilități.

Programele asociației se adresează persoanelor vulnerabile din comunitatea noastră, cu atenție deosebită orientată către persoanele cu dizabilități – copii și adulți.

În acest an, Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități prilejuiește Asociației Myosotis România un moment de evaluare a obiectivelor cuprinse în Planul Strategic stabilit pentru perioada 2016 – 2020.

Aflați la jumătatea perioadei de implementare a planului strategic, echipa de angajați ai asociației a reusit să bifeze bună parte dintre obiectivele importante stabilite în urmă cu doi ani.

În acest moment, Centrul de Zi pentru copii cu Dizabilități „Casa Esme” dispune de o camera senzorială care răspunde nevoilor specifice ale copiilor cu tulburări de procesare senzorială și de un spatiu privat destinat comunicării cu părinții. Încă de la momentul lansării planului strategic, psihologul asociației făcea cunoscut faptul că una dintre prioritățile centrului de zi a devenit aceea de a elabora pentru beneficiarii săi planuri de intervenție construite pe baza înțelegerii dizabilității copilului în contextul familiei sale și a relației cu fiecare dintre membrii acesteia.

În 2018, cu implicarea comitetului de părinți ai copiilor care beneficiază de serviciile centrului de zi, Asociația Myosotis România a reusit introducerea unui plan anual de sănătate orală pentru copiii cu dizabilități în colaborare cu o clinică stomatologică din oraș. Astfel, copiii cu dizabilități de la Casa Esme beneficiază de consultații stomatologice și tratament gratuit, în acord cu un program anual de consultații stabilit între clinica stomatologică și asociație.

În tot acest timp preocuparea constantă a specialiștilor din centrul de zi de a îmbogăți tehnicile de lucru cu copiii cu dizabilități a dus la găsirea de noi soluții la problemele copiilor beneficiari: terapia de tip interacțiune intensivă, înțelegerea conceptului de tulburare în procesarea senzorială, elaborarea unei metodologii de gestionare a tulburarilor de comportament ale copiilor.

Pentru cea de-a doua perioadă de implementare a planului strategic rămân două provocări semnificative pentru echipa managerială a asociației:

  1. Crearea unui spațiu special destinat activităților cu copiii cu forme severe de dizabilitate după ce, la împlinirea vârstei de 11 ani aceștia ies din programul terapeutic al Centrului de Zi „Casa Esme”. Această categorie de copii este în atenția Asociației Myosotis România încă din anul 2010, când a lansat proiectul 11 Plus. Cei 10 beneficiari ai acestui proiect și actualii beneficiari ai Centrului de Zi „Casa Esme” care în curand vor atinge varsta de 11 ani justifică nevoia unui centru de zi pentru adulți cu dizabilități care să includă și un atelier protejat.
  2. Deși neprevizionat în planul strategic lansat în anul 2016, înlocuirea acoperisului clădirii în care funcționează Centrul de Zi pentru Copii cu Dizabilități „Casa Esme” a devenit un imperativ pentru conducerea asociației. În acest context Asociația Myosotis România lansează o campanie de strângere de fonduri la nivelul comunității. „Clădirea Centrului de Zi este proprietatea asociației Myosotis România. Din păcate acoperisul a ajuns într-o stare de deteriorare care permite infiltrații de apa în tavan. La Casa Esme suntem preocupați nu doar de calitatea serviciilor terapeutice pe care le furnizăm zilnic, ci și de mediul în care oferim aceste servicii. De aceea considerăm înlocuirea acoperișului o prioritate pentru anul 2019. Serviciile pe care le oferim în aceasta clădire se adresează comunității și am fi bucuroși ca lucrarea de înlocuire a acoperișului să poată fi făcută cu sprijinul comunității din donații și sponsorizări.” – a declarat domnul Mihai Popa, directorul Asociației Myosotis România.

Anul acesta marcăm Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități cu o serie de ateliere de lucru pe care le organizăm la Casa Esme  luni, 3 decembrie și în data de 4 decembrie ne alăturăm celorlalte ONG-uri din orașul nostru pentru a sărbători, la inițiativa Primăriei municipiului Bârlad, Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități printr-o suită de activități susținute la Biblioteca Municipală „Stroe Belloescu” începând cu ora 10.00. În cadrul acestor activități, vă propunem o dezbatere pe tema integrării persoanelor cu dizabilități pornind de la o situație imaginată și pusă în scena de nouă dintre voluntarii Myosotis. Dezbaterea va fi moderata de psihologul asociatiei, Loredana Dobrin.

Articolul precedentUn bârlădean a supraviețuit după ce s-a aruncat în fața trenului
Articolul următorMiercuri, 5 decembrie, se oprește apa la Bârlad!