Legea prevede ca în prima lună din an, primarii au datoria, de a adresa o scrisoare cetățenilor, prin care aceștia să fie informați în legatură cu realizările primăriei din anul precedent și cu planurile pentru anul viitor. Bârlădenii au primit scrisoarea în luna aprilie.

Conform art. 5 din HG 1723/2004, „în prima lună a anului, primarii comunică fiecărui contribuabil, în scris, principalele activităţi de interes public desfăşurate în anul incheiat, precum şi obiectivele şi sarcinile pentru anul în curs”.

Primarul Dumitru Boroș a prezentat un raport din șase pagini cu privire la activitatea de anul trecut și cu obiectivele propuse pentru anul 2019. Cetățenii Bârladului sunt „bombardați” cu o serie de date și cifre, referitoare la aproape fiecare segment de investiție din municipiu.

Atenționare cu întârziere…

În același plic cu „Scrisoarea primarului”, au fost atașate și „decizii de impunere anuale”, prin care edilul Dumitru Boroș a ținut să amintească fiecărui contribuabil cu cât este dator la visteria locală. Sunt câteva cazuri în care, decizia primită prin poștă a venit la câteva zile după ce mulți dintre contribuabili și-au achitat deja sumele datorate.

Teoretic, bârlădenii care au primit hârtiile respective, la data tipăririi acestora ar fi trebuit să înregistreze debitul respectiv către compartimentul Taxe și Impozite. Practic, o bârlădeancă a primit plicul după două luni de la achitarea impozitului.

Sincer, nu știu de ce se cheltuie bani inutil. Scrisoare recomandată, cu decizie de impunere, taxe și scrisoarea primarului toate astea în luna aprilie. Păi, eu am plătit impozitul în ianuarie, ce rost mai are scrisoarea asta?? Era utilă dacă mă informa înainte, dar așa ce sens are?”, spune Aura B. din Bârlad.

Strada pe care trece conducta de apă doar pe hârtie

Strada Câmpia Libertății din Bârlad

Un caz aparte semnalat după recepționarea acestor scrisori, este legat de strada Câmpia Libertății, stradă care figurează în lista Principalelor acțiuni derulate de Primăria Bârlad în anul 2018 și care este bifată ca beneficiară a unei conducte de alimentare cu apă potabilă.

Am vrut să vedem cu ochii noștri dacă situația din teren se potrivește cu cea din „Scrisoarea Primarului” și ne-am deplasat, la cererea mai multor cetățeni de pe strada mai sus amintită, la fața locului. Nici vorbă de urme de lucrări pentru alimentarea cu apă a străzii. Singurele lucrări care au deranjat în trecut pietrele de pe Câmpia Libertății, au fost cele pentru conducta de gaz metan. Atât.

„E groaznic de trist! Aberant pare pleonasm cu a construi românește! Cu un copil mic, de 8 ani, s-au rupt zeci de roți la cărucior și acum, la bicicletă. A purta tocuri devine un vis pe stradă iar taximetriștii refuză strada sau te injură non-verbal, în timp ce plătești! Strada e plină de pietre, cu apă luata de pe strazile adiacente și cu becuri inexistente! Inadmisibil!”, a răbufnit E.B. .

Oamenii se întreabă, ironic, dacă nu cumva muncitorii au lucrat noaptea, în liniște, de nu i-a observat nimeni.

„Am primit scrisoare de la dl. primar av. Dumitru Boroș în care mă informează că pe strada Câmpia Libertății ,,s-au finalizat și lucrările de alimentare cu apă, reabilitare și extindere a rețelei existente”. Întreb: s-a făcut noaptea de noi nu am aflat? Domnul primar știe ce mare minciună s-a distribuit în numele său?”, spune revoltată, Daniela A., o bârlădeancă de pe strada respectivă.

Primarul a trimis 30.000 de scrisori către contribuabili

Așa cum spune legea, primarul trebuie să comunice fiecărui contribuabil în prima lună a anului, în scris, principalele activități desfășurate în anul încheiat și ceea ce se preconizează în anul în curs.

Plicurile au ajuns în aprilie, iar numărul acestora e de 30.000 de bucăți, pentru care administrația a plătit 14700 de lei (n.r. – 140 de milioane lei vechi).

Costuri „Scrisoarea anuală a primarului” – Bârlad.

Un fel de campanie electorală…

Modul în care este redactată „Scrisoarea Anuală”, cu o exprimare atent aleasă, în așa fel încât să se facă cu greu distingerea dintre instituție și funcția de primar, ne duce cu gândul că primarul Dumitru Boroș a început deja campania electorală pentru alegerile locale de anul viitor.

În cuprinsul scrisorii nu se face nici o referire la Consiliul Local Municipal Bârlad (CLMB) prin care au trecut mare parte din proiectele care sunt enumerate acum ca investiții, nu se amintește nici de LDP REISER SA (n.r. – acționar unic fiind CLMB) cu ajutorul căreia s-au executat lucrările de asfaltare, bordurare și lucrări de reabilitare.

Dealtfel, edilul a ales în ultima perioadă să nu mai comunice în mod direct cu mass media (cel puțin cu o parte din ea), informările de presă făcându-se doar de pe profilul său personal de facebook și website-ul primăriei.

Reamintim că în luna ianuarie, în cadrul unei ședințe de CL, primarul Boroș a scos rândul de scaune din lateralul sălii, iar pe jurnaliștii prezenți i-a mutat în colțul opus al sălii, pe un număr de scaune insuficiente pentru cei prezenți. Întrebat de ce a procedat în modul respectiv, el a răspuns „pentru că așa vrea”.

Cât despre mesajul de „La mulți ani!” cu care Dumitru Boroș încheie scrisoarea, vă lăsăm pe dumneavoastră să ghiciți cu ce ocazie vă transmite tradiționala urare.

Articolul precedentTot mai mulți pensionari au propriri pe pensii
Articolul următorÎntreruperi de energie electrică în perioada 8 – 12 aprilie