Prefectul Mircea Gologan a condus astăzi, 11 februarie, ședința Comitetului Consultativ de Dialog Civic pentru problemele persoanelor vârstnice, județul Vaslui. În cadrul întâlnirii, directorul Direcției de Sănătate Publică Vaslui ( DSP Vaslui), Mihaela Vlada, a prezentat un raport privind asistența acordată la nivelul județului Vaslui.

Asistenţa medicală comunitară cuprinde ansamblul de activităţi şi servicii de sănătate care se acordă în sistem integrat cu serviciile sociale la nivelul comunităţii, pentru soluţionarea problemelor medico-sociale ale individului, în vederea menţinerii acestuia în propriul mediu de viaţă.

Beneficiarii serviciilor de asistență medicală comunitară sunt membrii comunității, cu precădere persoanele vulnerabile din punct de vedere medical sau social, cu accent pe populația din mediul rural și grupurile vulnerabile, inclusiv cele de etnie romă.

Categoriile de persoane vulnerabile sunt persoanele care se găsesc în următoarele situații:
(nivel economic sub pragul sărăciei, șomaj, nivel de educație scăzut, dizabilitate, boli cornice, boli aflate în faze terminale, care necesită tratamente paliative, graviditate, vârsta a treia, vârsta sub 18 ani, persoane care fac parte din familii monoparentale, risc de excluziune socială, alte categorii identificate ca vulnerabile din punct de vedere medical sau social de la nivelul comunității).

La nivelul judeţului Vaslui, programul de asistenţă medicală comunitară a debutat în anul 2004 prin angajarea unui număr de 10 asistenţi medicali comunitari în cadrul Programului National de sănătate a femeii şi copilului şi 15 mediatori sanitari – formaţi în cadrul unui proiect PHARE implementat de DSP Vaslui, care, ulterior au fost preluaţi în reţeaua Ministerului Sănătăţii.

Pe parcursul anilor următori, programul a înregistrat o dezvoltare continuă, astfel că în anul 2019, numărul de posturi aferente personalului din asistenţa medicală comunitară existente la nivelul judeţului Vaslui a ajuns la 69 posturi de asistent medical comunitar şi 22 posturi de mediator sanitar.

Articolul precedentAlexandru Vlahuță, omul verigă de legătură al culturii române
Articolul următorBârlad: Sfârșit de săptămână cu recital extraordinar de muzică clasică