Grădinița nr.3 Vaslui a organizat simpozionul internațional ”Grădinița mea-tărâm de joc și învățare”. Tema ediției din acest an a fost ”Trecut și prezent în învățământul preșcolar”.

Organizatorii au reușit să surprindă participanții prin prezența Șoimilor Patriei, care au readus în memoria colectivă perioada comunistă, unde preșcolarii erau îndoctrinați cu această invenție.

”Am trăit momente deosebite. M-am sensibilizat toată. Îmi amintesc cu plăcere momentele când mergeam la grădiniță, de acel dulăpior de lemn și de gentuța de tablă, de unde mâncam. De acolo îmi amintesc de cântecelul ”Batista parfumată”. Prefer să nu îmi amintesc de tovarășul, dar erau chestiuni obligatorii, pe care trebuia să le facem”, a spus Zoica Popescu, inspector pentru învățământul preșcolar în cadrul Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Vaslui.

Și oaspeții de la Cahul și Anenii Noi au fost sensibilizați de prezentarea perioadei de dinainte de evenimentele din decembrie 1989.

”Suntem bucuroase că am ajuns din nou la Grădinița nr.3. Văzând prezentarea copiilor, grădinițele dumneavoastră sunt la un alt nivel. Am avut multe de învățat. Ne-am amintit și noi de ceea ce a fost cândva și la noi. Au fost momente care ne-au sensibilizat. Pe timpuri nu erau uniforme la grădiniță. Acum, sunteți un mare bravo!”, a spus Mariana Crăcan, de la Direcția de Educație Anenii Noi.

”Avem o misiune, ca să fim educatori și trebuie să clădim viitorul, unde copiii trebuie să fie fericiți, care să schimbe în bine viața noastră. Suntem la o vârstă înaintată! Cum îi creștem noi pe dânșii, așa vor avea grijă de noi”, a spus reprezentanta Direcției de Educație de la Cahul.

Tot în cadrul simpozionului inspectorul școlar de la ISJ Vaslui a ținut să amintească faptul că din 2021 grădinița va deveni obligatorie pentru copii.

”Prima dată s-a numit Grădină de copii, iar prima asemenea instituție a fost la Brăila. Pe parcurs au fost transformate în Grădinițe pentru copii. Milioane de copii s-au format în aceste instituții, sub îndrumarea și supravegherea educatoarelor. În timpurile noastre, educația preșcolară este una deosebită. Se cunoaște că suntem prima treaptă dintr-un sistem de învățământ. A fost aprobat deja în Senat ca din 2021 grupa mare să devină obligatorie la grădiniță, iar din 2023 și grupa mijlocie. Prin asta ne sunt recunoscute meritele și importanța educației timpurii în învățământ. Ne-am bucurat întotdeauna de sprijin la nivel local, iar acum avem sprijin și la nivel național”, a completat Zoica Popescu.

Simpozionul s-a aflat la cea de a 7-a ediție, având caracter internațional. Pe lângă partenerii din Moldova, Grădinița nr.3 Vaslui a mai avut ca și colaboratori pe cei de la L Ecole Maternelle ”Foun Cauda” Nice, Franța.

”Ne bucură faptul că am reușit să ne reîntâlnim cu prietenii noștri din Moldova, cu care avem încheiate parteneriate de câțiva ani. Avem de învățat unii de la alți. Dovadă că în perioada următoare ne vom deplasa noi la Anenii Noi, unde vom avea un curs de perfecționare în domeniul managementului educațional”, a spus Cristina Lefter, directorul Grădiniței nr.3 Vaslui.

GALERIE FOTO

Articolul precedentFOTO&VIDEO. Incendiu la fabrica de ulei de la Cănțălărești
Articolul următorANAF-ul lui Dragnea bagă Realitatea TV în faliment. Gușă: „Mergem mai departe”