Astăzi, 20 iulie, la solicitarea DSVSA Vaslui, prefectul Mircea GOLOGAN a convocat Centrul Local de Combatere a Bolilor ( CLCB ) – județul Vaslui, care a aprobat Planul de măsuri în caz de suspiciune Pestă Porcină Africană la mistreți.

În data de 18 iulie a.c., Laboratorul Sanitar Veterinar și pentru Siguranța Alimentelor Iași, a confirmat prin buletin de analiză, suspiciunea a două focare de pestă porcină africană la porcii domestici din două exploatații de tip gospodăresc din localitatea Ghermănești, Comuna Banca.

Cele două exploatații sunt învecinate, separate doar de drumul din localitate. Numărul de porcine afectate și moarte ca urmare a îmbolnăvirii este de 10 capete la nivelul unei exploatații și două capete în cea de a doua exploatație.

La momentul actual în cele două exploatații nu mai există efective de porcine. Pentru confirmarea diagnosticului de PPA, probele provenite de la porcinele bolnave au fost afluite la Institutul Național de Diagnostic și Sănătate Animală București.

Până la confirmarea sau infirmarea diagnosticului, în cazul suspiciunii de boală au fost întreprinse următoarele măsuri:
-Punerea sub supraveghere a exploatațiilor afectate și instituirea de restricții privind mișcarea de animale din exploatațiile respective;
-A fost luată decizia de instituire a filtrelor rutiere la ieșirea din localitate Ghermănești, comuna Banca.

Crescătorii de porcine trebuie să anunțe de urgență medicul veterinar în situația în care apar modificări în statusul de sănătate al porcinelor din gospodăriile proprii sau apar cazuri de mortalitate în rândul porcinelor.

Articolul precedentVAL DE INFECTĂRI cu Covid-19 la Bârlad și Vaslui: 19 cadre medicale și 60 de muncitori ai unui abator de păsări, depistați pozitiv!
Articolul următorPoveste fără sfârșit: deși bârlădenii așteptau ordinul de începere, șoseaua de centură e încă în „detalii tehnice”