Exact cu o lună în urmă, primarul Dumitru Boroș anunța cu surle și trâmbițe că începerea lucrărilor la varianta ocolitoare a Bârladului e doar e chestiune de timp, mai exact de săptămâni (n.r. – 14 zile), perioadă după care, lăsa să se înțeleagă edilul, utilajele aveau să muște din pământ pentru a face loc mult-râvnitei șosele de centură.

Deși Dumitru Boroș a fost acuzat de o parte a presei locale, că declarațiile sale legate de acest subiect sunt pur speculative și sunt doar cu efect electoral, la finalul celor două săptămâni pe care le-a dat ca termen nu s-a întâmplat nimic care să confirme „prezicerile” sale.

„Stadiul proiectului a fost urmărit zilnic, de către domnul ministru Nelu Tătaru. Domniei sale, cât și conducerii CNAIR (…) vreau să le mulțumesc public. Emiterea autorizației de construire și semnarea ordinului de începere a lucrărilor sunt simple formalități, care vor fi îndeplinite în cel mult două săptămâni”, a scris primarul Dumitru Boroș pe data de 19 iunie 2020, pe contul său de facebook.

Fix la 30 de zile de la anunțul de mai sus, pe contul Primăriei Bârlad de pe rețeaua de socializare Facebook, a apărut un nou comunicat de presă (n.r. – forma care îl îmbracă îi dă acest statut, pentru că Biroul de Presă al instituției nu știe să folosească adresele de mail electronice ale ziarelor locale pentru a le informa) în care nu doar că nu se spune nimic despre ordinul de începere, ba mai mult, se lasă a se înțelege că demararea faptică a lucrărilor depinde acum de „niște detalii tehnice” legate de situația poligonului de tragere al Armatei, pe lângă, se pare, că va trece varianta ocolitoare a orașului.

Vag, cu lipsă de esență, discursul primarului Dumitru Boroș pare mai mult o pledoarie avocățească menită să mai smulgă un termen în fața instanței pentru a-i pregăti apărarea clientului. Minimalizează la maxim un detaliu extrem de important, anume că poligonul de tragere al Armatei este afectat (doar) parțial de investiția șoselei de centură și lasă să se înțeleagă (din nou!) că acest ultim pas (iarăși ultimul!) ar fi doar o chestiune de timp scurt. Doar cine nu știe ce implică proprietățile și obiectivele militare, ar fi tentat să creadă că e vorba de „doar” câteva săptămâni.

„Astăzi a fost finalizată o nouă etapă, respectiv stabilirea unor importante detalii tehnice ce vizează lucrările de pe segmentul care afectează o porțiune a poligonului de tragere. Din câte am înțeles, acesta ar fi ultimul, dar și cel mai important pas făcut până la începerea efectivă a lucrărilor, prin eliberarea autorizației de construcție. De fapt, documentul întocmit în urma vizitei de azi a oficililor și responsabilor de proiect este ultimul solicitat înaintea eliberării autorizației, lucru care ne face să credem că speranțele întregului Bârlad, și ale fiecărui bârlădean în parte care a solicitat prin mii de semnături realizarea investiției, vor deveni realitate în foarte scurt timp. Am convingerea că reușita investiției este a fiecărui locuitor al Bârladului, care zeci de ani a tot cerut o variantă ocolitoare pentru oraș, dar nu prea a fost băgat în seamă până acum. Acum visul municipiului Bârlad devine realitate!”, a declarat primarul Dumitru Boroș.

Reamintim că în urmă cu mai bine de un an, primarul Boroș dădea ca gata, declarativ, startul începerii lucrărilor pe data de 5 august 2019, adică imediat după faza de 8 luni de proiectare a șoselei de centură. În primăvara acestui an, a fluturat sub nasul ziariștilor un draft de la Mediu, prezentându-l ca aviz, desigur, ca fiind „ultimul pas” înainte de statul lucrărilor. De fiecare dată însă, chiar dacă unii jurnaliști l-au întrebat despre stadiul respectivelor avize, primarul Dumitru Boroș n-a putut să confirme un termen fix până la data la care, efectiv, bârlădenii vor vedea prima groapă de șantier.

Desigur, nici un reprezentant al massmedia nu a fost invitat (nici astăzi!) la stabilirea acestor importante detalii ce țin de interesul public.

Articolul precedentSuspiciune de Pestă Porcină Africană la mistreț în comuna Banca
Articolul următorCHA CHA LITIX! Episodul 27. Starea de urgență, sezonul 2