Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui organizează miercuri, 23 ianuarie, ora 11, manifestarea culturală și științifică ”160 de ani de la Unirea Principatelor Române”.

Activitatea face parte din programul ”Centenarul Marii Uniri-2019” al Ministerului Culturii și Identității Naționale.

Evenimentul marchează împlinirea a 160 de ani de la Unirea Principatelor Române ale Moldovei și Munteniei, prin dubla alegere a colonelului Alexandru Ioan Cuza ca domn al acestora, la 24 ianuarie 1859.

Simpozionul științific ”160 de ani de la Unirea Principatelor Române” îi va avea ca invitați pe col. (r) dr. Mircea Tănase, de la Fundația „Mareșal Alexandru Averescu” Buzău, care va susține comunicarea cu tema ”Opera militară a lui Alexandru Ioan Cuza”, col. (r) dr. Sergiu Balanovici, de la Muzeul Județean Botoșani, cu lucrarea ”Unirea Principatelor Române – Oameni. Fapte. Semnificații”, pr. dr. Florin Țuscanu, de la Arhiepiscopia Romanului și Bacăului, care va prezenta tema ”Clerul Moldovei și Unirea Principatelor Române”, iar prof. Tiberiu Dogariu, de la Liceul Teoretic „Mihail Kogălniceanu” Vaslui, va susține lucrarea cu titlul ”Situația internațională în preajma Unirii Principatelor Române”.

Totodată, în cadrul acestui eveniment, va fi vernisată Expoziția de medalii „Mărturii medalistice – 160 de ani de la Unirea Principatelor Române”, prezentată de muzeograf Albert-Gabriel Grecu, urmată de prezentarea, de către pr. dr. Florin Țuscanu a miniexpoziției „Manuale școlare din Principatele Române Unite”.

Articolul precedentTrupul unui nou-născut decedat, stă de 2 luni la morga din Vaslui!
Articolul următorPrime de relocare pentru șomerii care se angajează în alte județe