La Ziua Porților Deschise de la Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare Pajiști (SCDP) Vaslui invitat special a fost Valeriu Tabără, fost ministru al Agriculturii și actualul președinte al Academiei de Științe Agricole și Silvice (ASAS) “Gheorghe Ionescu – Sisești” București.

Acesta apreciază eforturile din ultimii ani ale cercetătorilor vasluieni, care sunt cu atât mai remarcabile cu cât unii perindați pe la guvernare în tot acest timp nu au înțeles importanța acestui domeniu.

În prezent mai funcționează doar două astfel de stațiuni, între care cea de la Vaslui, față de 4, câte erau înainte de Revoluție.

”De multe ori, fără salarii, aducând chiar bani de acasă, doar încăpățânarea unor oameni, cum este doamna Doina Silistru și echipa ei, a făcut ca munca de zeci de ani să nu se piardă și, mai mult, aici să fie create și brevetate soiuri noi. Stațiunea de la Vaslui este cu atât mai importantă cu cât munca celor de aici răspunde problemelor din podișul Moldovei, o regiune cu o tipologie și un sol aparte, cu multe microclimate, și ale cărei terenuri au nevoie de ajutor pentru a fi puse în valoare. O spun de atâta vreme și o repet și cu această ocazie: agricultura românească nu poate trăi din importuri de sămânță și tehnologie, iar pentru a avea rezultate, trebuie avut în vedere un plan pe termen mediu și lung, pentru că, ați văzut aici, realizarea și implementarea unui soi nou durează și zece ani sau mai bine! Tocmai de aceea apreciez încăpățânarea cercetătorilor vasluieni, munca lor din toată această perioadă, apreciez deschiderea pe care o au cei de aici în a colabora cu alte institute și cu Universitatea de la Iași, eforturile pe care le fac pentru a oferi fermierilor, crescătorilor de animale din această zonă, un material genetic de calitate. Am încredere în noua conducere a Stațiunii, în oamenii de aici, ți sunt sigur că la Vaslui cercetarea va merge mai departe foarte bine, cu rezultate cel puțin la fel de remarcabile ca până acum. Din partea mea și a Academiei de Științe Agricole, să fiți sigur că veți primi tot ajutorul de care aveți nevoie pentru a continua această activitate laborioasă și de durată”, a declarat Valeriu Tabără.

Deja, SCDP Vaslui se mândrește cu noi soiuri de graminee și leguminoase perene dezvoltate aici, prin munca dr. ing. cercetător principal gradul I Doina Silistru și a echipei ei, fiind create și omologate 8 noi soiuri de plante destinate refacerii pajiștilor, 5 dintre ele fiind deja brevetate. Pentru ultimul dintre acestea, sparceta Sersil, Doina Silistru a primit brevetul de invenție chiar la începutul acestui an.

”După atâtea greutăți prin care a trecut această stațiune, am reușit să rezistăm, iar azi ați avut ocazia să vedeți un câmp de cercetare făcut cu pasiune de către acești oameni minunați, cu care mă mândresc că suntem colegi. La patrimoniul pastoral al României este absolut necesar să punem în valoare această bogăție, să o dezvoltăm și să o transmitem mai departe generațiilor viitoare, ori acest lucru nu se poate face fără cercetare. În ultimii 30 de ani, aici s-a lucrat imens pentru dezvoltarea de noi tehnologii, iar toate studiile au fost concretizate prin îmbunătățirea tehnologiilor, totul cu scopul de a veni în ajutorul naturii și a fermierilor”, a spus Doina Silistru.

SCDP Vaslui este condusă de Simona Dumitriu și numără în prezent 30 de salariați.

 

Articolul precedentAur și argint pentru vasluience la Europenele de canotaj
Articolul următorȘcoala ”Dimitrie Cantemir”, campioană județeană la Cupa DHS