După aproape doi ani și jumătate de la scandalul care l-a adus în prim plan pe Vasile Chelaru, fostul comandant al Poliției din Bârlad, când a fost încătușat și dus cu mascații în arestul IPJ Vaslui, acesta s-a hotărât să ceară Statului Român să îndrepte eroarea judiciară din cauza căreia a fost forțat să se pensioneze anticipat. El a depus în acest sens o cerere la Tribunalul Vaslui.

După ce procurorii de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Iași au dispus clasarea dosarului în care fostul comandant al poliției era acuzat de abuz în serviciu, instigare la fals şi delapidare, Vasile Chelaru cere Statului Român să îndrepte eroarea judiciară a cărei victimă a fost în anul 2016. Procurorii ieșeni au decis că faptele de care era acuzat polițistul-șef nu au existat.

Filmul reținerii comandantului Vasile Chelaru

Pe data de 5 septembrie 2016, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Bârlad au dispus aducerea la audieri direct dintr-o ședință săptămânală ce se desfășura la IPJ Vaslui, a comandantului Poliției Municipale, Vasile Chelaru. Însoțit de mascați acesta a fost dus în fața procurorilor bârlădeni care l-au audiat până în jurul orelor 19:30.

Procurorii îl acuzau că în calitate de Șef al Poliției Municipale Bârlad , a dat îndrumări unui ofițer de caz care instrumenta un caz de viol cu privire la întocmirea unei adrese către un șef de serviciu din cadrul DGASPC, pentru a face un raport de expertiză psihologică nefavorabil victimei iar în alt caz a pus secretarul Poliției să modifice o dată de pe o petiție, căreia nu i-a dat o soluție în termen de 30 de zile după cum prevedea legea.

Procurorul de caz îl învinuia pe Vasile Chelaru și de faptul că își folosea atribuțiile de serviciu pentru a obține avantaje în interes personal. Acesta era acuzat că folosea în scop propriu autoturismul de serviciu iar pe foile de parcurs insera date nereale.

După 9 ore de audieri, comandantul Vasile Chelaru a fost scos în cătușe și dus în arestul Inspectoratului Județean de Poliție Vaslui, pe numele său fiind emisă o ordonanță de reținere pentru 24 de ore.

A doua zi a fost prezentat în fața unui judecător cu propunere de arestare preventivă, însă acesta a dispus punerea lui Vasile C. sub control judiciar pentru o perioadă de 60 de zile.

Referatul procurorului de caz pentru propunerea măsurii arestului preventiv

„Cu ocazia continuării cercetărilor au fost constatate și alte acțiuni cu caracter infracțional cu privire la activitatea desfășurată de către șeful Poliției Bârlad. Astfel, acesta își folosește atribuțiile conferite de lege pentru a obține diverse avantaje în interes personal sau pentru a sprijini activitatea infracțională a unor persoane cu care se afla în relații apropiate. În perioada iunie-iulie, Vasile Chelaru a folosit în scop personal autoturismul din dotarea Biroului Criminalistic. În urma verificărilor foilor de parcurs întocmite cu privire la acest autoturism s-a constatat faptul că, deși potrivit normelor interne ale instituției cheile autoturismelor trebuie lăsate în panoul din incinta ofițerului de serviciu pentru a putea fi utilizate în cazul unor intervenții, în cazul autoturismului sus menționat, regula era ca acestea să fie în poseia șefului de poliție.

La data de 15 iulie, inculpatul Chelaru Vasile a folosit autoturismul din dotarea Biroului Criminalistic pentru a se deplasa la un eveniment privat organizat cu ocazia pensionării unui cms. șef de poliție. Un alt act material al infracțiunilor menționate este comis de către numitul CV la data de 21 iulie.  Astfel, la data sus menționată numitul Chelaru Vasile îi solicită ofiterului de serviciu să deschidă poarta de la curtea interioară a instituției, aducându-i la cunoștință faptul că se va deplasa la un post de radio local, ulterior urmând să-și rezolve mai multe probleme personale.

La data de 15 iulie Chelaru Vasile  îi solicită ofițerului de serviciu relații cu privire la autoturismele subunității de poliție aparținând  B.O.P. și B.P.R. care se aflau în teren în acel moment. După ce i-au fost comunicate datele solicitate Chelaru Vasile solicită echipajului  să părăsească dispozitivul pentru a se deplasa pe str. Vasile Pârvan de unde urma să îi ridice autoturismul personal. Suspectul I.T. s-a conformat solicitării superiorului său, a deviat de la traseul de patrulare pe care îl efectua cu autoturismul din dotare în virtutea atribuțiilor de serviciu către locația indicată. A urcat la volanul  autoturismul personal pe care l-a transportat la domiciliul fam. Chelaru. A fost urmat cu autoturismul aparținând B.P.R. Bârlad condus de către colegul său  și preluat dupa îndeplinirea sarcinilor  încredințate de către inc. Chelaru Vasile.

La data de 30. iunie, inc. Chelaru Vasile a  solicitat secretarului Poliției să îi tipărească la imprimanta din dotarea Biroului Secretariat două documente reprezentând currículum-ul vítae al fiului său, acesta fiindu-i necesar celui din urma pentru  înscrierea la un examen la facultate. Subordonatul său s-a conformat, predându-i la scurt timp înscrisurile solicitate. Aceste imprejurari constituie date și indicii temeinice privind săvârșirea infracțiunii de instigare la infracțiunea de delapidare.

La data de 28 iunie, inc.  Chelaru Vasile i-a solicitat ofițerului de serviciu să trimită la domiciliul său un autoturism din dotarea subunității de poliție pentru a fi transportat la serviciu. Aceasta activitate a avut ca urmare si inserarea în mod neadevărat  în  cuprinsul foii de parcurs a autoturismului în cauză în mod neadevărat faptul că nr. total al km. parcurși au fost efectuați strict în interes de serviciu de către conducatorul auto.

La data de 24 iulie, inc. a dat dispoziție ofițerului de serviciu să îl contacteze  pe  agentul aflat în patrulare cu autoturismul aparținând  B.O.P., însoțit de colegul său– căruia să îi transmită să părăsească dispozitivul  și sa revină la sediul Poliției. De aici, urma să se urce la volanul autoutilitarei Transporter  și să se deplaseze pe str. Mihai Eminescu din mun. Bârlad. Dată  fiind relația de subordonare, toți  cei 3 agenți de poliție se conformează, în scurt timp echipajul de poliție ajunge la locul unde le-a fost solicitată prezența.  Cu această ocazie, au realizat faptul că motivul pentru care au fost nevoiți să facă această deplasare în teren cu autoutilitara subunității a fost în interesul personal al superiorului lor. Inc. Chelaru Vasile era însotit de fiul său și facuseră pană la bicicletă, fiind astfel în imposibilitatea de a reveni la domiciliu cu vehiculele personale. Este evident  faptul că  echipajul  de politie a fost nevoit  să se conformeze și să îi transporte pe cei doi cu bicicletele în Cartierul  Podeni.

În cursul  lunii  august, inc. CV i-a solicitat secretarului Poliției mun. Bârlad – să insereze în mod nereal în Registrul de soluționări al petițiilor faptul că una  dintre  acestea  depusă,  a fost soluționată la o dată falsă astfel încât să reiasă că nu a fost depășit termenul de 30 zile prevăzut pentru  îndeplinirea acestei atribuții de serviciu. Subordonatul s-a conformat și a menționat în mod neadevărat că respectiva petiție este soluționată, iar petiționarul este îndreptat să se adreseze Judecătoriei Bârlad”, se arată în referatul întocmit procurorul de caz.

Procurorul de caz s-a transferat la Brașov

Simona Elena Mocanu, procurorul care a instrumentat acest caz, a cerut transferul la Brașov în 2017, pe 26 septembrie înaintând o cerere în acest sens. În prezent ea ocupă funcția de prim-procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Brașov.

Vasile Chelaru, de la funcția de șef al Poliției Municipale la cea de director al Poliției Locale Bârlad

După ce și-a depus mai mult forțat dosarul de pensionare la vârsta de 51 de ani, cms.șef Vasile Chelaru a participat la concursul pentru funcția de director al Poliției Locale Bârlad și din noiembrie 2017 el este cel care conduce această instituție.

Articolul precedentUn apropiat al antrenorului din Bârlad atacat în scara blocului, s-a bătut în trafic în județul Vrancea!
Articolul următorVictorie pe teren propriu pentru rugbiștii bârlădeni