Huiduieli și cuvinte grele adresate polițiștilor care au ieșit din sediul Inspectoratului de Poliție Județean Vaslui, pentru a legitima un cetățean care protesta cu o portavoce. Acesta susține că are acte legale care să-i permită forma de protest. Incidentul s-a petrecut vineri, 1 februarie.

Jenică Rusu, un videograf care participă și filmează evenimentele cultural-artistice din județul Vaslui, a ales să protesteze ieri în fața sediului IPJ Vaslui, citind la portavoce un mesaj despre drepturile persoanelor cu tulburări psihice prevăzute în Legea 487/2002 republicată 2012, legea sănătății mintale și a protecției persoanelor cu tulburări psihice având în vedere agresarea ieșită din comun a unei persoane internate într-un spital de Psihiatrie din Vaslui.

Totul vine urmare a unui incident cu acuzatii grave de violentã, la adresa infirmierilor din cadrul sectiei de Psihiatrie a Spitalului Judetean de Urgentã (SJU) Vaslui. Rudele unui pacient internat pe sectia respectivã spun cã bãrbatul a fost bãtut cu brutalitate, săptămâna trecută, în noaptea de joi spre vineri, de cãtre personalul spitalului.

Jenică Rusu susține că protestul său a fost notificat și aprobat, având acte doveditoare în acest sens.

În timp ce protesta și rostea la portavoce mesaje către conducerea Inspectoratului de Poliție, un echipaj a sosit și l-a somat să se legitimeze, pe motiv că la numărul unic de urgență 112 a fost primit un apel de la locatarii din zonă, care reclamau tulburarea liniștii și ordinii publice.

Protestatarul s-a conformat și a prezentat cartea de identitate și actele care, spune el, îi justificau prezența acolo, însă câteva minute mai târziu, din sediul IPJ Vaslui au ieșit alți doi polițiști care au solicitat din nou documente justificative.

Situația a escaladat în momentul în care unul dintre polițiști a plecat cu actele bărbatului în sediul poliției, acesta strigându-i la portavoce că i-a furat actele. Un alt polițist care voia să-l calmeze, a fost huiduit și apostrofat de Jenică Rusu, cerând celor prezenți să rămână ca nu cumva să fie bătut.

„Viața mea socială îmi este grav afectată!”

„După ce am fost victima în direct a unei infracțiuni de furt a unor acte, acum îmi este frică să nu mă fure și pe mine în direct sau să îmi fure vreuna, iar apoi să motiveze că m-am împiedicat și mi s-a curmat viața sau mai rău să ajung să mă mișc într-un scaun cu rotile”, spune Jenică Rusu, după incidentul de ieri.

„Scriu cât se poate de serios.”

„Îi solicit de urgență lui Panțiru (n.r. – șeful IPJ Vaslui)  testarea psihologică a celor doi polițiști ciudați care azi au încercat să mă împiedice în exercitarea drepturilor mele constituționale în cadrul unui protest legal notificat, iar alături de ei, separat și sub supraveghere audio video să fii și tu Pantiru testat psihologic.

Panțiru, ai rămas cu traume de la accidentul în care ai fost implicat, iar sindromul post-traumatic te împiedică să îți mai exerciți sarcinile de serviciu corespunzător. Asta ar putea fi o motivație în raportul tău prin care să soliciți pensionarea”, mai spune Jenică Rusu.

 

Articolul precedentVaslui, gazda unui stagiu tehnic la taekwon-do
Articolul următorEgal în cel de-al treilea amical al iernii