Sala Arta a Muzeului ”Ștefan cel Mare” Vaslui găzduiește în această lună expoziția personală a pictorului ieșean, Traian Mocanu.

Artistul a venit la Vaslui cu pictură abstractă, lucrările dorindu-se a fi simboluri a primăverii pentru iubitorii de artă.

”Desenul este pentru acesta o „muzică a memoriei”, muzică a straturilor abisale ce continuă visul interior, fantasticul apărând ca o imanență a realului care introdus ȋn anumite contexte se irealizează. Elementele reale, sau care par vag familiare funcționează ca simboluri incorporând nostalgii sau contradicții existențiale. Traian Mocanu pare că derulează filmul unei munci desfăşurate ȋn singurătatea eremită a atelierului, conturând profilul unui artist care explorează autonomia expresivă a liniei, care dă astfel contur unui univers oniric ȋntr-o „zidire de imagini”, a precizat Maria Bilaşevschi, critic de artă, cea care a prezentat expoziția de la Vaslui.

Traian Mocanu a părut destul de timid în fața vasluienilor, însă impresionat de numărul mare de participanți la vernisaj. De altfel, artistul susține că trăiește încă un vis, care s-a împlinit la Vaslui, unde a venit cu o expoziție personală, intitulată ”Dintr-o suflare”.

”Toți am visat la ceva. Eu de vreo 50 de ani mă visez pictor. Visul nu s-a încheiat încă. Îmi propun în fiecare zi sau, de obicei, la sfârșitul săptămânii să mă apuc să pictez. Învăț tot timpul ceva din ceea ce nu am învățat. Ar fi multe de spus despre mine, dar mai ales despre lucrările acestea. Ca orice pictor, am trecut prin variante ale creației, să le spunem etape, pe care întotdeauna am încercat să le depășesc, necantonându-mă într-un anumit stil sau o anumită manieră, discuție pe care o port cu mulți colegi în definirea acestor trasee. Revin la vis. Trăim o realitate astăzi. Sunt împreună cu dumneavoastră. Mă bucur de prezența numeroasă, al interesului manifestat pentru artă, al faptului că vasluienii sunt mai prezenți decât mulți alți cetățeni ai noștri din alte orașe de prestigiu cultural. Visul meau astăzi s-a împlinit. Sper să nu devină pentru dumneavoastră un coșmar, ci o plăcere”, a spus artistul ieșean.

În continuarea vernisajului a avut loc concertul de pian și chitară clasică, ”Primăvara-Nobila seducție a muzicii”, susținut de elevii Asociației ”Simfonia Artelor” Vaslui, coordonați de profesorii Galina Parfeni, la pian și Adrian Trufia, la chitară clasică.

GALERIE FOTO

Articolul precedentBârlad. Mașină făcută scrum în urma unui incendiu – FOTO
Articolul următorTineri din Bârlad, prinși de jandarmi cu substanțe „necunoscute”