Spirulina este o algă marină cu un conținut mare de nutrienți și antioxidanți, fapt care o face unul dintre cele mai apreciate și folosite remedii naturiste. Spirulina naturală se găsește atât în apă dulce, cât și în mări sau oceane. Face parte din familia cianobacteriilor, organisme unicelulare cunoscute drept alge albastre-verzi. O linguriță de pudră de spirulină conține proteine, vitaminele B1, B2 și B3, cupru, fier, magneziu, mangan și mulți alți nutrienți esențiali. Din acest motiv, spirulina este considerată un superaliment, cu nenumărate beneficii pentru sănătate. Iată câteva dintre acestea.

1. Are proprietăți antioxidante și antiinflamatorii

Stresul oxidativ afectează organismul la nivel celular. Acest proces natural atacă celulele și provoacă inflamații ce pot duce la cancer sau alte afecțiuni grave. Spirulina este o sursă importantă de antioxidanți, care protejează organismul de efectele stresului oxidativ. Compusul care dă culoarea verde-albăstrui spirulinei se numește ficocianină și este un antioxidant puternic care luptă cu radicalii liberi și inhibă procesul inflamator din corp.

2. Scade colesterolul ”rău” din corp

Nivelul mare al colesterolului LDL este un factor de risc pentru multe afecțiuni cronice grave, printre care ateroscleroza, boala coronariană ischemică sau diabetul. Consumul de spirulină poate regla nivelul colesterolului rău și al trigliceridelor din organism, reducând astfel riscul apariției bolilor de inimă. În plus, spirulina crește nivelul colesterolului HDL, considerat bun pentru organism.

3. Ar putea avea efecte anticancerigene

Unele studii relevă faptul că spirulina are proprietăți anticancerigene, reducând atât riscul apariției tumorilor maligne, cât și dimensiunea acestora. Efectele benefice ale spirulinei au fost studiate în special în cazul cancerului oral: pentru jumătate dintre pacienții care au consumat un gram de spirulină zilnic, timp de un an, s-a înregistrat un regres al bolii.

4. Reduce tensiunea arterială

Hipertensiunea arterială este un factor de risc pentru multe afecțiuni, printre care infarctul miocardic, accidentul vascular cerebral sau bolile renale. Consumul regulat de spirulină susține producția de oxid nitric, care relaxează și dilată vasele de sânge, reducând astfel hipertensiunea arterială.

5. Ameliorează simptomele rinitei alergice

Persoanele care se confruntă cu rinita alergică știu că primăvara, în special, vor avea de suferit. Din cauza unor substanțe ca polenul, părul de animale sau praful din aer, căile lor nazale se inflamează și au parte de simptome asemănătoare răcelii: nas înfundat, mucozități, strănut, usturime și lăcrimarea ochilor. Spirulina ameliorează aceste simptome, oferind confort celor care suferă de rinită alergică.

6. Previne anemia

Există mai multe forme de anemie, însă cea mai comună este anemia feriprivă, în care nivelul hemoglobinei din sânge este scăzut. Consumul regulat de spirulină poate crește concentrația de hemoglobină din celulele roșii ale sângelui, înlăturând simptomele anemiei, care sunt oboseala accentuată și slăbiciunea. În plus, spirulina crește răspunsul imun al organismului și îl ajută să lupte cu boala.

7. Îmbunătățește forța musculară și anduranța

Spirulina este recomandată sportivilor datorită proprietăților sale antioxidante, care previn stresul oxidativ la nivel muscular după antrenamente de anduranță. Consumul regulat de spirulină crește rezitența organismului la efort, astfel că poți face mai multe exerciții fizice înainte ca mușchii să obosească.

8. Reglează glicemia

Studiile pe animale au arătat că spirulina scade semnificativ nivelul de glucoză (zahăr) din sânge, ceea ce o face un adjuvant excelent în controlul diabetului zaharat de tip 2 (non insulino-dependent).

 

9. Slăbești sănătos

Pentru persoanele care vor să piardă câteva kilograme, fără a-și priva organismul de nutrienții esențiali, spirulina este ideală. Pudra de spirulină oferă vitamine și minerale, oligoelemente, proteine și acizi grași, cu foarte puține calorii. Poate fi consumată în regimurile alimentare de slăbit, pentru a asigura organismului energia și vitalitatea de care are nevoie.

În concluzie, spirulina este o algă foarte sănătoasă, ce poate fi inclusă în regimul alimentar zilnic, datorită efectelor sale antioxidante, anticancerigene și antiinflamatorii. Poate fi consumată sub formă de pudră, adăugată în salate sau smoothie-uri, sau poate fi administrată sub forma unor capsule care se găsesc în farmaciile naturiste sau pe site-urile de profil.

Articolul precedent5 sfaturi pentru prima vacanță cu bebelușul tău (P)
Articolul următor3 activităţi de vacanţă pe care le poţi face păstrând distanţarea socială (P)