Unul dintre cele două proiecte de hotărâre votate ieri, 28 noiembrie, în cadrul ședinței de Consiliu Local al municipiului Bârlad, cuprinde aprobarea repartizării unei locuințe de serviciu pentru un funcționar public, nimeni altul decât secretarul instituției, în persoana lui Cătălin Haret. Deși pe ordinea de zi erau 34 de proiecte, iar cel care îl viza pe funcționarul mai sus numit era tocmai la numărul 33, consilierii au decis să facă o „concesie” și l-au trecut înaintea tuturor celorlalte.

Referatul de aprobare a fost validat cu 16 voturi „pentru” și trei „împotrivă”, prin sistemul buletinelor de vot (vot secret). Prin urmare, secretarul primăriei Bârlad este beneficiarul unei locuințe de serviciu, în suprafață de 52,69 mp,  pe o perioadă de 5 ani. Locația e trecută la secret, cum dealtfel și candidații la funcțiile publice sunt prezentați în ultimul timp sub denumirea unor coduri, invocându-se normele GDPR, pe alocuri interpretate greșit.

Cătălin Haret, secretarul primăriei care a refuzat testarea unui funcționar public cu aparatul alcootest

În luna iunie a acestui an, imediat după o ședință de CL, reporterul Realitatea de Vaslui a solicitat testarea unui funcționar public cu aparatul etilotest, care era suspectat că ar fi, în timpul programului, sub influența băuturilor alcoolice. Primarul Dumitru Boroș, celui căruia i s-au adus la cunoștință aspectele mai sus menționate, care-l vizau pe funcționarul respectiv și care activează în Biroul de Presă al instituției, a mers și l-a anunțat pe Cătălin Haret, care a venit țintit să intimideze reporterul și nicidecum pregătit, conform legii, în a-l testa pe funcționar.

După mai multe bâlbe procedurale, cum că, în principiu, funcționarul public poate fi testat oricând dar doar în funcție de anumite aprecieri, pe care secretarul Cătălin Haret nu a știut să le enumere, testarea alcoolscopică n-a mai avut loc. (puteți citi AICI detalii suplimentare)

O lună mai târziu, a fost descoperit și misterul refuzului: Primăria Bârlad nu avea aparat alcooltest și a cumpărat unul în luna iulie.

Conform informațiilor obținute pe surse, Cătălin Haret ar fi președintele Comisiei de Disciplină din Primăria Bârlad, iar funcționarul suspectat de „aburi la purtător” ar fi fost numit membru supleant în cadrul aceleiași comisii. Informații neconfirmate oficial însă.

Venituri de aproape 6.000 de lei lunar, credit de 122.400 de dolari, dar cu mâna întinsă la stat

Conform declarației de avere, Cătălin Haret câștigă anual 53.521 de lei pentru funcția de secretar în cadrul Primăriei Bârlad, la care se adaugă 17.846 de lei, sumă care provine de la Aquavas Vaslui, unde este președinte în Consiliul de Administrație. La un calcul simplu, secretarul primăriei are un venit lunar, doar pe 2018, de 5947 de lei.

Pe declarația de avere nu apare că ar deține proprietăți ori alte bunuri. Până în anul 2016, pe aceeași declarație, apărea cu un credit în valoare de 122.400 dolari americani, contractat în anul 2008 și scadent în 2023. Anul 2016 a fost însă ultimul an în care figura cu împrumutul pe documentul transparent. Dacă creditul a fost sau nu stins, ori face obiectul unei executări silite (conform unor surse) nu se cunosc date suplimentare.

Consiliul Local…  „pentru unii mumă, pentru alții ciumă”

Despre situația în care s-a ajuns ca proiectul de hotărâre, conform căruia Cătălin Haret a primit o locuință de serviciu, să fie discutat și votat pe ordinea de zi, înaintea celorlalte proiecte, nu ridică decât niște semne de întrebare referitoare la filiera „pe repede înainte” atunci când e vorba de interesele personale ale funcționarilor.

Asta în condițiile în care, pe aceeași ordine de zi, se mai afla un proiect care viza aprobarea repartizării unor locuințe construite prin ANL, ce urmau să fie date spre închiriere la patru familii. Desigur, acest proiect nu a fost trecut mai în față ca prioritate pentru a fi votat, cum nici cel care era destinat unui grup de copii de la Școala Gimnazială „Vasile Pârvan” care solicitau o finanțare de 1500 de lei pentru transport la Chișinău, pentru participarea la un proiect internațional.

Articolul precedentAccident cu victime la Crasna
Articolul următorConsiliul Local „reloaded”: social-democrații sunt așteptați în ședință la ora 19:00