Procurorii DNA au dispus trimiterea în judecată a două firme care s-au ocupat cu asistența tehnică în cadrul unui proiect privind sistemul integrat de management al deșeurilor solide în județul Vaslui. Potrivit DNA, în perioada mai – septembrie 2013, reprezentantul unei asocieri de firme ar fi depus la Consiliul Judeţean Vaslui mai multe documente false (facturi, centralizatoare, etc.) în legătură cu participarea efectivă a patru persoanela prestarea serviciilor de supervizare asumate prin contractul menţionat.

Nimeni din cadrul CJ Vaslui care a preluat și trimis actele false spre decontare nu a fost pus sub acuzare sau tras la răspundere.

Astfel, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Iași au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților: Dănuţ Alexandru Frăsineanu – reprezentantul asocierii celor două firme, pentru comiterea infracțiunii de participație improprie la folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente sau declarații false în scopul obținerii pe nedrept de fonduri europene.

Sub acuzare a fost pusă și SC TADECO CONSULTING SRL (denumire anterioară FICHTNER ENVIRONMENT S.R.L.), pentru comiterea infracțiunii de participație improprie la folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente sau declarații false în scopul obținerii pe nedrept de fonduri europene,

De asemenea, învinuită este și SC INTERDEVELOPMENT SRL, pentru comiterea infracțiunii de participație improprie la folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente sau declarații false în scopul obținerii pe nedrept de fonduri europene.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

 
În cursul anului 2012, cu ocazia implementării proiectului „Sistemul Integrat de Management al Deșeurilor Solide în județul Vaslui (SIMDS-VS)”, între Consiliul Județean Vaslui și Asocierea Fichtner Environment SRL – Interdevelopment SRL s-a încheiat un contract care avea ca obiect prestarea, de către aceasta din urmă, a unor servicii de asistență tehnică pentru supervizarea contractelor de lucrări derulate în cadrul proiectului.
 
În acest context, în perioada mai – septembrie 2013, inculpatul persoană fizică, în calitate de reprezentant al Asocierii Fichtner Environment SRL – Interdevelopment SRL, ar fi depus la Consiliul Județean Vaslui mai multe documente false (facturi, centralizatoare, etc.) în legătură cu participarea efectivă a patru persoane la prestarea serviciilor de supervizare asumate prin contractul menționat.
 
Nici un vinovat pentru actele false trimise la decontat!
 
Ulterior, fără vinovăție, reprezentanții Consiliului Județean Vaslui ar fi depus aceste documente la Organismul Intermediar al programului de finanțare POS Mediu, în baza cărora au fost obținuți, pe nedrept, 168.733 lei, sumă cu care Ministerul Fondurilor Europene s-a constituit parte civilă în procesul penal.

În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra bunurilor imobile ale persoanei fizice și ale SC Interdevelopment SRL.
De asemenea, s-a mai dispus poprirea sumelor datorate de terțe persoane inculpatei SC Tadeco Consulting S.R.L. și aflate în contul deschis de societate la D.G.R.F.P. București – Activitatea de trezorerie și contabilitate publică a Municipiului București.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Vaslui cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

Articolul precedentTrei bătăuși dintr-o localitatea vasluiană au ajuns în arest după ce au băgat în spital doi bărbați
Articolul următorMETEO. Județul Vaslui se află sub COD GALBEN de ceață!