Criza forței de muncă este vizibilă și la nivel de Vaslui. Primarul Vasile Pavăl a făcut un apel pentru păstrarea tinerilor și calificaților în județ.

“Lipsa forței de muncă este o problemă care ne afectează pe toți, oameni de afaceri și autorități locale! Primăria Vaslui are în implementare două mari proiecte, Bazarul, unde lucrează o firmă din Cluj, și reabilitarea sistemului de apă și canalizare, cu o firmă din Timișoara. Când au venit prima dată la Vaslui, reprezentanții celor două firme mi-au cerut forță de muncă înainte chiar de a da “bună ziua”! De unde să le dau, dacă nici noi nu avem, aici nu mai există! Se tot vorbește de aducerea acasă a românilor plecați la muncă în străinătate. Într-adevăr, cu toții ne dorim acest lucru, însă, să fim serioși, sunt slabe speranțe. Mai bine să facem eforturi pentru a-i păstra acasă, în județ, pe cei care nu au plecat încă, în special tineri, să le oferim un trai decent și condiții bune de viață și muncă. Am auzit oameni de afaceri care spun că vor aduce forță de muncă din Viernam, din Pakistan. Treaba lor, asta înseamnă însă și lipsă de responsabilitate și de preocupare pentru rezolvarea acestei probleme, care, mai devreme sau mai târziu, ne lovește pe toți, indiferent de domeniul în care activăm”, a spus primarul la o întâlnire cu oameni de afaceri din Vaslui.

Edilul a atins și problema calificării forței de muncă, atrăgându-le atenția celor din mediul de afaceri că trebuie să se implice: “Am luat legătura cu Inspectoratul Școlar Județean pentru a discuta planul de școlarizare a învățământului liceal și tehnic, am discutat, la întâlnirile din cadrul Asociației Municipiilor, cu miniștrii cu responsabilități în această privință, cu cel al Muncii, al Educației, al Finanțelor… Totuși, nu puteți lăsa doar pe baza statului pregătirea profesională a forței de muncă. Firmele din restul țării organizează cursuri proprii de calificare, există un program de ucenicie la locul de muncă. Și, în plus, nu te poți aștepta ca un muncitor bine calificat să accepte salariu minim”.

Articolul precedentVasluienii vor drumuri și spitale
Articolul următor173 de controale ale inspectorilor ITM în luna martie