Studiile spun că problemele dentare afectează sănătatea creierului. Mai precis, persoanele predispuse genetic la carii și alte probleme de sănătate orală ar putea să sufere și de modificări structurale la nivelul creierului. Acestea sunt asociate cu declinul cognitiv, spun specialiștii.

Inclusiv obiceiurile de periaj joacă un rol extrem de important în ceea ce privește sănătatea sistemului nervos. Acestea au fost asociate, în urma unor studii, cu riscuri crescute ale apariției accidentului vascular cerebral. De asemenea, în aceste riscuri au fost integrate și bolile de inimă, împreună cu hipertensiunea arterială.

Problemele dentare afectează sănătatea creierului

Nu este un secret pentru nimeni faptul că o igienă orală corectă este esențială pentru un stil de viață sănătos. Vizitele de rutină la dentist sunt recomandate pentru a preveni diferite afecțiuni ale dinților sau ale gingiilor.

Totuși, pentru multe dintre noi, cabinetul stomatologilor nu este cel mai plăcut loc. Frica de dentist nu trebuie să umbrească grija pentru sănătatea orală.

„Studierea sănătății orale este deosebit de importantă, deoarece, se întâmplă frecvent. În plus, sănătatea orală precară este un factor de risc ușor de modificat”, susține Dr. Rivier, cercetător în neurologie la Școala de Medicină Yale din New Haven, Connecticut.

„Toată lumea își poate îmbunătăți în mod eficient sănătatea orală cu o investiție minimă de timp și bani”, a continuat acesta pentru publicația EverydayHealth.com.

Specialiștii atrag atenția asupra obiceiurilor de viață sănătoase care au un impact benefic asupra organismului. În mod interesant, sănătatea dinților și a gingiilor pot influența starea sistemului nervos. În această situație se poate integra și capacitatea de memorare a anumitor informații și de a gândi limpede.

Între 2014 și 2021, cercetătorii din acest studiu au analizat legătura potențială dintre sănătatea orală și sănătatea creierului în rândul a aproximativ 40.000 de adulți, fără antecedente medicale.

Participanții au fost supuși unui screening pentru 105 variante genetice care cresc riscul de a dezvolta carii și dinți lipsă mai târziu în viață. A fost evaluată și relația dintre povara acestor factori de risc genetic pentru o sănătate orală precară și sănătatea creierului.

Ce spun rezultatele studiilor

Rezultatele studiilor nu arată și dacă o bună sănătate orală ar putea preveni probleme ale sistemului nervos precum declinul cognitiv. Mai precis, nu se știe dacă o grijă mai amănunțită asupra dinților pot să prevină un accident vascular cerebral, spre exemplu, scrie Heart.org.

Factorii de mediu, fumatul sau alte probleme de sănătate precum diabetul au un risc mai puternic în dezvoltarea problemelor de sănătate orală.

Articolul precedentDe ce să nu arunci cojile de la usturoi. Iată ce poți face cu ele
Articolul următorROTATIVĂ guvernamentală cu negocieri dure – Rareș Bogdan: „Nu este simplu să stai la masă cu un premier din PSD”