Guvernele Uniunii Europene au convenit joi ca Croația sa se poata alătura Spațiului Schengen, după ce Zagrebul a convins Bruxelles-ul că este capabil să gestioneze eficient secțiunea proprie a frontierelor externe ale blocului comunitar european. 

„Croația este pregătită”, a anunțat comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, într-o conferință de presă, după ce miniștrii de interne ai blocului comunitar european au convenit asupra unui acord în acest sens. 

Comisia a recomandat în octombrie 2019 includerea Croației în spațiul Schengen, citează Rador.

 

Unele grupuri neguvernamentale spun că, pentru a adera la Schengen, Zagrebul a fost radical în a arăta UE că poate stopa intrarea în interiorul UE migranților fără acte. Croația ar putea să beneficieze de creșterea turismului după ce vor fi eliminate controalele de la frontieră.

Croația a admis în octombrie că ofițeri de poliție din țară au participat la respingerea brutală a migranților la granița cu Bosnia, refuzându-le dreptul de a solicita azil în UE. 

 

Nu se știe deocamdată data la care Croația va adera la zona Schengen, care este văzută ca una dintre cele mai mari realizări ale UE, un semnal al unei Europe din ce în ce mai integrate și mai unite. 

Deși circulația nestingherită a permis cetățenilor să trăiască și să lucreze peste granițele UE, pandemia de COVID-19 a restrâns multe libertăți în privința călătoriei. Spațiul Schengen numără 26 de membri, inclusiv Elveția și Norvegia, țări din afara UE.

Articolul precedentRaed Arafat anunță noi măsuri din 2022, după creșterea infectărilor – Mesaj despre închiderea școlilor
Articolul următorSărbătoare 10 decembrie – Ce trebuie să facă astăzi toți credincioșii. E o zi importantă din Postul Crăciunului