Andrei Bordeianu este unul dintre cei doi elevi de 10 la examenul de bacalaureat din județul Vaslui.

Absolvent al Liceului ”Mihail Kogălniceanu” (LMK) Vaslui, acesta este considerat de profesori drept unul dintre cei mai talentați elevi la fizică pe care i-a avut învăţământul vasluian.

Andrei a fost prezent la toate fazele naționale ale olimpiadei de fizică în cei patru ani de liceu.

La ediția din acest an, elevul vasluian a fost recompensat de către preşedintele Comisiei Naţionale a Olimpiadei Naționale de Fizică cu premiul ”Uliu”, pentru performanța de a obține un premiu sau mențiune în toţi anii de liceu la faza naţională a Olimpiadei de Fizică.

În 2019, Andrei Bordeianu s-a întors acasă cu medalia de aur, clasându-se pe locul 2 la nivel național.

Elevul pregătit de profesorul Cătălin Ignat a fost cel mai bun la proba teoretică la nivel naţional, terminând pe primul loc.

Andrei Bordeianu va urma o carieră în Medicină, el fiind deja admis la Universitatea de Medicină și Farmacie ”Carol Davila” Bucurelti, pe locurile destinate olimpicilor.

”Olimpiadele naționale sunt foarte dure!”

-Ce înseamnă pentru tine 10 la Bacalaureat?

-Vă voi spune pe scurt ce înseamnă pentru mine învățatul. E simplu… mai întâi rețin noțiunile, iar apoi încep să fac diverse corelații între ele. Dacă vrei să fii bun pe un domeniu, atunci trebuie să ai foarte multe conexiuni între datele pe care le-ai reținut. Din acest moment începi să devii din ce din mai experimentat și sunt șanse mici în care să existe vreun subiect sau vreo situație pe care nu știi să o rezolvi. Dacă se ivește vreo situație limită la un examen, există inlcusiv șansa să mergi pe intuiție (adică anumite conexiuni între date îndepărtate ca orizont, dar care ajung într-un final la un rezultat corect sau plauzibil). Iar de aici, se ivește o situație foarte interesantă… și anume faptul că te trezești cu 10 la examen! Acesta ar fi răspunsul: 10 înseamnă pentru mine faptul că mi-am dat cu adevărat silința și am reușit să conving corectorii că în teza mea nu există lacune în informație, redactare, exprimare și nici mici și eventuale greșeli de calcul.

-Care sunt planurile tale de viitor?

-După bacalureat, voi urma studiile Facultății de Medicina Generală din cadrul Universității de Medicina și Farmacie “Carol Davila” din București. Partea bună este că nu trebuie să susțin concursul de admitere deoarece sunt deja admis ca olimpic. Pentru mine, provocările de acum vor începe întrucât vreau să devin, pe lângă medic, cercetător în medicină. Cu alte cuvinte, vreau să ajung la rezultate pe care medicii dinaintea mea nu au ajuns. Ulterior, le voi cataloga și le voi semnala în congrese (și de ce nu) în diverse articole și cărți. Nu m-am gândit încă la specializarea pe care o voi face după absolvirea facultății. Îmi place foarte mult chirurgia… și în aceeași manieră îmi plac domeniile medicale care implică fizică, iar aici este vorba despre radiologie și oncologie.

-A fost mai greu față de o olimpiadă națională?

-Nu… cele mai grele examene pe care le-am dat până acum au fost cele patru baraje de cinci ore fiecare din cadrul Selecției Lotului Restrâns al României pentru Olimpiada internațională de fizică și barajul pe care l-am susținut în vederea participării mele la olimpiada de științe a Uniunii Europene (Copenhaga, 2017). Nu vreau să fiu rău intenționat și să subestimez nivelul de dificultate al bacalaureatului, însă acesta nu se compară în niciun caz cu o olimpiadă națională. Olimpiadele naționale sunt foarte dure deoarece sunt mize mari puse în joc… premii, medalii, podiumul și orgoliile elevilor buni.

-Te vezi în România, după finalizarea studiilor universitare?

-Aici voi fi puțin tranșant în idee. Dacă România îmi va oferi condiții favorabile, voi rămâne. În caz contrar, bineînțeles că nu. Ar fi bine ca politicienii să-și dea seama de valoarea elevilor excepționali (mai ales de laturile lor creatoare și inovatoare) și să le creeze condiții (facultăți de prestigiu, locuri de muncă pe măsură, bine plătite) pentru ca ei să rămână în țară.

Mă bucur de rezultatele de la examenul de bacalaureat. Sincer să fiu, cu cea mai mare doză de modestie, mă așteptam la asemenea rezultate. Notele mari la limba și literatura română denotă atât o cunoaștere bună a textelor, cât și o cultură asimilată. În cazul meu, notele mari la matematică și fizică înseamnă faptul că m-am străduit să rezolv corect și complet cerințele… nimic mai mult.

Articolul precedentIMAGINILE ZILEI. Inconștiența poate provoca tragedii – VIDEO
Articolul următorFormația Ritmic din Lipovăț a câștigat ”Hora muzicuțelor”