Misterul mirosului de la Bârlad a fost elucidat: dejecții de la fermele de păsări din Zorleni

Timp de două zile bârlădenii au fost nevoiți să suporte un miros îngrozitor și nimeni nu a știut să explice sau să indice sursa poluării olfactive. Cu toate subiectul a fost mediatizat intens de presa locală iar rețelele de socializare s-au umplut cu mesaje și postări, reprezentanții unei firme din  Bacău au tăcut mâlc.

După două zile de investigații, ofițerii Gărzii de Mediu Vaslui au depistat sursa mirosului care i-a indignat pe locuitorii Bârladului. Mai exact, vinovat de situație este o firmă din Bacău, deținătoare a mai multe ferme avicole pe raza comunei Zorleni.

Firmele care fac parte din respectiva asociere, au curățat mai multe ferme de păsări nepopulate, iar dejecțiile vechi și foarte urât-mirositoare le-au transportat – o parte pe niște terenuri de lângă Drumul European 581 pe post de îngrășământ, iar o altă parte le-au dus cu mașinile în localitatea Onești. Cu alte cuvinte, dejecțiile împrăștiate pe câmp și cele transportate cu mașinile care au tranzitat Bârladul, au fost sursele principale de poluare olfactivă și implicit motivul pentru care locuitorii orașului au sunat în număr mare la Garda de Mediu.

Conform legii însă, Grupul de firme din Bacău nu a primit nici o amendă. Asta pentru că legea prevede ca îngrășământul natural să fie încorporat în sol la maxim 48 de ore de la împrăștierea lui pe câmp. Și exact la 48 de ore de când s-a sesizat mirosul urât, în momentul în care ofițerii Gărzii de Mediu Vaslui au mers la fața locului, tractoarele tocmai efectuau cu plugul „încorporarea în sol a îngrășământului natural”.

Oamenii legii nu au putut decât să atenționeze reprezentanții grupului de firme să respecte legislația.

 

 

Articolul precedentO scrisoare cu „întârziere” l-a băgat la închisoare
Articolul următorFOTO & VIDEO: Elevii de 10 din Vaslui au fost premiați