În perioada 22-24 martie 2019, 3 echipe din județul Vaslui au participat la Campionatul Naţional de Robotică – BRD First Tech Challenge – România, organizat prin Asociația “Nație prin Educatie”, fondată de jurnalista Dana Războiu.         

Este vorba despre echipa Helios a Liceului „Ștefan Procopiu” Vaslui, dar cu membri și de la Colegiul Economic “Anghel Rugină” Vaslui, Școala Gimnazială “Constantin Parfene” Vaslui și Școala Gimnazială “Elena Cuza” Vaslui; echipa roLERbot a Liceului Teoretic “Emil Racoviţă” Vaslui și echipa CuzaRo.bots a Colegiului Național “Cuza Vodă” Huși.

Competiția s-a desfășurat la Sala Polivalentă din București, care părea neîncăpătoare pentru cele 120 de echipe şi peste 2.000 de elevi din România, dar și din străinătate, calificați în urma meciurilor desfășurate în lunile februarie şi martie 2019, pe regiuni.

Cele trei echipe vasluiene au trecut cu bine de faza interviurilor, inspecția roboților şi inspecția terenului, iar sâmbătă și duminică au susținut numeroase meciuri de calificare, în alianțe cu alte echipe, făcând parte fie din Divizia Vlaicu 1 sau 2.

Cu fiecare ocazie se observa spiritul de echipă, determinarea generală pentru colaborare, spriijin reciproc şi necondiţionat.

A fost o atmosferă efervescentă, de maximă concentrare, de responsabilitate şi profesionalism în domeniul creării de roboţi.

Un moment aparte al competiției a fost participarea laureatului Premiului Nobel pentru Fizică în anul 2017, Kip Thorne, care timp de o oră a ținut un discurs ce i-a motivat pe tinerii prezenți, care au avut ocazia să pună şi întrebări. De asemenea, participanții au fost onorați de prezenţa specială a ambasadorului SUA în România, Excelenta Sa, Domnul Hans Klemm, prezenţă ce subliniază importanța şi miza uriașă a competiției.

Pentru cei curioşi în legătură cu acest eveniment, meciurile de calificare pot fi urmărite integral pe you-tube, pe canalul BRD First Tech Challenge România, care a transmis în direct toate meciurile, în cele două zile de competiţie.

Miza acestui eveniment a fost extraordinară, din 120 de echipe calificate la faza națională, doar patru urmau să se califice la Campionatul Mondial ce va avea loc în Detroit, SUA.

Cu toate acestea, echipele au rezistat până la sfârșit presiunii şi provocărilor, câștigul echipelor fiind enorm prin contactul cu participanți din alte zone ale țării, echipe care au experienţa celor trei ani de când a apărut competiția, prin contactul cu abordări diferite, strategii de reclamă şi popularizare diferite, sau surse de materiale de calitate superioară şi de ultimă generaţie. De exemplu, o echipă cu experienţă şi cu până la 180 de membri, a participat la competiție cu patru roboți, pentru a nu risca nici o şansă de calificare.

Experienţa echipelor de anul acesta a fost extraordinară şi cu siguranţă va fi o misiune interesantă şi va îmbunătăți performanțele şi expertiza pentru anul viitor. „Winning is temporary, learning is forever.” („A câștiga este pentru moment, a învăţa este pentru totdeauna.”). Aceste cuvinte au reprezentat motto-ul festivității de premiere şi vor ghida echipele de robotică din judeţul Vaslui în proovcările şi promovările ce vor urma. Felicitari! Urăm şi mentorilor şi voluntarilor care s-au mobilizat pentru aceste etape şi le dorim mult mai mult succes în ediţiile viitoare.

Articolul precedentFata primarului de Gârceni, la debut literar!
Articolul următorGEST HULIGANIC: rugbist așteptat după meci și bătut în apropierea casei