La sărbătoarea Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Vaslui au răspuns prezent doar cinci foști inspectori școlari generali. Este vorba despre Elena Condrea, Ionel Ștefănică Armeanu, Gheorghe Cârjă, Florin Ciurariu și Vasile Mariciuc.

Aceștia au dorit să revadă biroul de unde au condus învățământul vasluian și au depănat amintiri despre perioada petrecută în fruntea educației din județ.

Din discuții a reieșit faptul că problemele de dinainte de evenimentele din decembrie 1989 au rămas aceleași: lipsa cadrelor didactice calificate, absenteismul în rândul elevilor, etc.

”Lipsa cradrelor calificate a fost cea mai mare problemă. Din acest motiv mi-am stârnit multe vorbe. Ajunsesem la un moment dat, prin mărirea numărului de ore, să avem un număr foarte mic de cadre necalificate, ceea ce a fost incredibil la nivel național ca județul Vaslui, care nu avea cum să asigure condiții dascălilor calificați. Am mărit numărul de ore pe fiecare cadru didactic calificat. În felul acesta am reușit să avem rezultate foarte bune, chiar și la nivel național. De asemenea, o problem importantă era cea a frecvenței elevilor la ore. Număr la absențe, inclusive șoferul”, a declarat Elena Condrea, cea care a condus ISJ în perioada 1984-1990.

Și profesorul Gheorghe Cârjă a rămas cu amintiri din perioada comunistă, unde se pune accent pe pregătirea tinerilor.

”Tovarășul, avem o problemă foarte serioasă. La recrutare am găsit doi elevi analfabeți. Am început să zâmbesc. El mi-a spus că nu e de glumit. Sunt doi cetățeni ai acestei țări, care nu știu să scrie și să socotească. Mi-a făcut o morală, după care mi-a spus să nu se mai întâmple. Mi-a rămas în minte acest episod. Dacă s-ar face acum recrutarea, cam care ar fi numărul acestora”, a spus Gheorghe Cârjă.

Actualul ”general”, Gabriela Plăcintă, le-a mulțumit celor care au participat la sărbătoare, fiecare fost inspector școlar primind câte o plachetă și o diplomă aniversară.

“Până astăzi holurile inspectoratului mi s-au părut foarte mari și neprimitoare. Astăzi este o zi în care sunt cele mai frumoase holuri, iar instituția noastră este cea mai frumoasă astăzi pentru că este gătită de sărbătoare. Vă mulțumesc din suflet că ați onorat cu prezența dumneavoastră acest eveniment special pentru noi. În cinstea instituției, a efortului nostru, al tuturor, de a conduce destinele învățământului cât de bine putem noi, eu și echipa mea ne-am hotărât să dezvelim două plăci de marmură în care să fie săpate numele conducătorilor acestei instituții. Tuturor vă mulțumesc pentru efortul dumneavoastră și sper ca peste 50 de ani să se întâmple același lucru, să ne vedem la completarea numelor de pe plăcile de marmură”, a declarat Gabriela Plăcintă, inspector general al ISJ Vaslui.

În cei 50 de ani de existență, inspectoratul școlar a avut 13 conducători, din care 9 după evenimentele din decembrie 1989.

Articolul precedentAdailton a vorbit de Vaslui: ”Putea câștiga totul în România!”
Articolul următorTrofee pentru actorii de la LMK Vaslui