Un adevărat scandal a izbucnit la finele săptămânii trecute în interiorul Primăriei Bârlad, după ce pe pagina oficială a insituției a fost postat un afiș în care era prezentat programul unui spectacol aniversar cu prilejul „Centenarului Marii Uniri”.

Potrivit declarațiilor reprezentanților primăriei, afișul nu reflecta și poziția oficială a instituției, ba mai mult, un bârlădean s-a trecut din „exces de zel” ca organizator.

Aroganță, sfidare sau lipsă de transparență?

Afișul a fost postat în grabă pe website-ul Primăriei Bârlad și retras în aceeași zi, după ce reprezentanții din massmedia locală au cerut detalii suplimentare referitoare la evenimentul ce urma să se desfășoare în intervalul 30 noiembrie – 2 decembrie 2018.

Imediat după ce reprezentanții primăriei au aflat despre gafă, aceea de a fi „scăpat” informații în „avans” pe cale oficială, înainte chiar de se dezbate în Consiliul Local un proiect de hotărâre în acest sens, afișul a fost retras la fel cum a apărut: fără nici o explicație.

Era de așteptat ca în ședința de îndată a Consiliului Local Municipal Bârlad (CLMB) convocată pentru ziua de vineri (16 noiembrie), să fie depus pe ordinea de zi sau chiar peste ordinea de ședință, un proiect de hotărâre care să „parafeze” un acord între instituția primăriei și persoana care și-a „arogat” evenimentul trecându-și numele ca organizator. Ceea ce nu s-a întâmplat, așa că ne-am adresat pentru lămuriri Biroului de Presă al Primăriei.

Bâlbe: uite organizatorul, nu e organizatorul!

Purtătorul de cuvânt al Primăriei Bârlad – Constatin Nițuc, a spus că, cel mai probabil Cozma Cristian Cătălin (numele celui care apărea pe afiș) a dat dovadă de un fel de exces de zel trecându-și numele pe afiș și asumându-și rolul de organizator, în condițiile în care nu exista un proiect de hotărâre trecut prin CLMB care să-i dea acestuia calitatea mai sus menționată.

Atunci se pune întrebarea: dacă oficial nu exista un acord și un proiect de hotărâre, cum de s-a încumetat o persoană fizică să organizeze în detaliu întregul eveniment, neavând nici o garanție că va fi desemnată la final sau că i se va atribui oficial vreo sarcină în acest sens? Ținând cont, desigur, și de faptul că pe afiș erau trecute numele unor artiști, aspect prin care se înțelege că deja au confirmat și încheiat o înțelegere privind participarea la acest spectacol.

Rămâne un mister total și modul în care a ajuns respectivul document (n.r.-afișul) să fie publicat pe pagina oficială de comunicare a instituției publice din Bârlad, cât și pe pagina de pe rețeaua de socializare Facebook a aceleiași instituții, dacă e să ținem cont de declarațiile reprezentanților primăriei că nu știau nimic în acest sens.

Fasolea cu ciolan de 1 decembrie, sponsorizată de un „binefăcător” cu obligații fiscale către Primăria Bârlad

Mai mult, s-a lăsat de înțeles că același „organizator” (despre care NU se știa că organizează spectacolul!) ar vrea să sponsorizeze și „marea împărțeală de fasole cu ciolan” oferită bârlădenilor cu ocazia Zilei Naționale de 1 Decembrie.

Într-o țară civilizată, o instituție de stat, ar verifica foarte bine cu cine își asociază imaginea și mai ales, cui ar urma să-i acorde sarcini importante plătite din banul public. De exemplu, nici o altă primărie dintr-o țară normală nu ar plăti servicii cuiva care, deja înregistrează obligații fiscale (datorii) la bugetul local.

Una dintre firmele organizatorului trecut din „exces de zel” pe afiș, înregistrează obligații fiscale în valoare de 2495.90 lei, după cum s-a afișat la începutul lunii octombrie pe pagina oficială a primăriei din Bârlad.

Cu alte cuvinte, teoretic, bârlădenii ar urma să se bucure de ciolanul din fasole tot pe banul lor și nu din „sponsorizare” așa cum se vehiculează.

Afacerea „Festivalul” pare să schimbe doar pionii, schema rămâne aceeași

Ani de zile evenimentele și festivalurile organizate sub egida primăriei Bârlad au fost plasate unor firme și indivizi care par a fi certați cu noțiunea de transparență. Astfel că, niciodată nu s-a știut cu exactitate cine stă în spatele unei astfel de firme, cât s-a cheltuit în detaliu și mai ales, cum s-a ajuns în posesia unui contract/parteneriat/acord cu primăria Bârlad.

An de an s-au alocat sume considerabile de la bugetul local, iar în fața bârlădenilor au fost aduși artiști de duzină, care în majoritatea timpului cântă doar la nunți, sau trupe care erau în vogă prin anii ’90 -2000.

Nu e de neglijat nici aspectul conform căruia, după participarea unor artiști la astfel de evenimente, s-au trezit cu o hârtie în brațe prin care erau declarați „cetățeni de onoare” ai orașului.

Realitatea de Vaslui a încercat să stea de vorbă cu „organizatorul cu exces de zel”, însă noțiunea de transparență cu privire la cheltuirea banului public, încă nu i-a intrat în vocabular acestuia. Vom (re)încerca la următorul eveniment.

Articolul precedentŞoferi fără documente valabile, depistaţi de poliţiştii de frontieră la volan
Articolul următorPolițiștii vasluieni au ieșit în stradă pentru prevenție