Bârlădenii încep să câștige teren în fața celor de la Urbana Bistrița, noul operator al serviciului de salubritate, care a intrat în atribuții de pe data de 2 ianuarie a acestui an, cu un stil de „hei-rup” și cu tot felul de declarații de impunere ori solicitări ale copiilor după documentele de proprietate, sau identitate, însă cu lacune grave când vine vorba de îndeplinirea atribuțiilor contractuale.
Maldăre întregi de gunoaie au zăcut câteva zile bune la început de an în punctele de colectare a deșeurilor menajere, motivarea noului operator fiind că abia și-a intrat în atribuții și că prima zi din an a fost închisă groapa ecologică de la Roșiești. Plus mențiunea că nu a apucat să schimbe sau să doteze fiecare punct de colectare în parte cu noile pubele, dedicate pentru colectarea selectivă a deșeurilor.
Astfel că, s-a renunțat deja la solicitarea copiilor după contractele de proprietate și doar se solicită prezentarea lor, însă fără a fi oprite. Totodată, în imobilele unde nu locuiește nimeni, nu va mai fi necesar ca „din oficiu” să fie trecută o persoană.
„Pentru că au fost câteva discuții în legătură cu regulamentul, pe care îl avem și noi la nivel de primărie, vreau să fac câteva precizări spre a liniști anumiți cetățeni care au ridicat anumite probleme când am mers în teritoriu. Nu se mai cere copie după actul de proprietate, ci doar îl prezinți să faci dovada că ești proprietar, dar nu mai este oprit. La imobilele unde nu locuiește nimeni (era trecut prin vechiul regulament că din oficiu va fi trecută o persoană) nu va mai fi trecută nici o persoană. De asemenea, depunerea declarației avea ca termen, pentru cei care sunt plecați, 31 martie și pentru a nu bulversa, pentru că poate sunt plecate persoane chiar și mai departe de Europa, am mutat termenul la sfârșitul anului. Toate aceste trei modificări le avem cuprinse într-un proiect de hotărâre pe care îl avem pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Local din data de 30 ianuarie 2020”, a declarat primarul Dumitru Boroș.
Edilul a mai spus că le-a comunicat celor de la Urbana și despre faptul că în mai multe zone din oraș cetățenii reclamă întârzierea mașinilor de colectare. Dacă operatorul va suplimenta sau nu mașinile sau măcar frecvența cu care se ridică deșeurile, rămâne de văzut.
Termenul depunerii declarațiilor de impunere a fost comunicat în mod orientativ până pe 29 ianuarie 2020. În municipiul Bârlad există aproximativ 24.000 de locuințe, iar până în acest moment s-a reușit punerea în legitimitate doar a jumătate dintre ele. Ceea ce face ca data de 29 să fie devansată, cetățenii fiind îndemnați să se prezinte în cel mai scurt timp posibil pentru depunerea declarației.