La solicitarea DSVSA Vaslui, Instituția Prefectului – județul Vaslui a convocat astăzi Centrul Local de Combatere al Bolilor (CLCB) transmisibile ale animalelor şi a zoonozelor la nivelul județului Vaslui, care a aprobat Planul de măsuri în confirmare pentru combaterea  Pestei Porcine Africane (PPA) la mistreți –  Fondul de Vânătoare nr. 42 Bârlad, județul Vaslui și Planul de măsuri în confirmare pentru combaterea Pestei Porcine Africane la mistreți – Fondul de Vânătoare nr. 46 Brădicești.

Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală a confirmat prin buletin de analiză rezultatul pozitiv în ceea ce privește detecția antigenului virusului pestei porcine africane prin imunofluorescență directă pentru:

-un mistreț de sex masculin în vârstă de 6 luni, identificat cu numărul matricol RO 0662925 vânat pe raza Fondului  de Vânătoare nr. 42 Bârlad, municipiul Bârlad;
-doi mistreți găsiți morți în satul Chircești comuna Miclești, pe raza Fondului de Vânătoare nr. 46 Brădicești (aparținând Ocolului Silvic Dobrovăț Iași). 

S-au aplicat măsurile de control specifice, stabilite prin Manualul operațional pentru Pestă Porcină Africană la mistreți și planul de măsuri specific acestei situații.

Întrucât mistrețul reprezintă un potențial rezervor al virusului Pestei Porcine Africane, ceea ce poate duce la transmiterea prin diverși vectori la porcii domestici din gospodăriile populației, facem apel din nou, pe această cale la cetățeni, crescătorii de porcine, să anunțe de urgență medicul veterinar în situația în care apar modificări în statusul de sănătate al porcinelor din gospodăriile proprii sau în situația în care apar cazuri de mortalitate în rândul porcinelor.

Având în vedere evoluţia virusului pestei porcine africane pe teritoriul judeţului Vaslui, DSVSA Vaslui împreună cu Instituţia Prefectului – județul Vaslui face un apel către  Direcția Silvică, A.J.V.P.S. și Asociațiile de Vânători, către primari, consiliile locale şi către cetăţeni să trateze cu maximă responsabilitate acţiunile care ţin de prevenirea răspândirii virusului şi recomandă să se respecte cu stricteţe toate acţiunile impuse de autorităţile competente. 
Orice suspiciune de boală trebuie comunicată de urgenţă medicului veterinar sau autorităţilor publice locale.
       

Sursa: Realitatea de Vaslui

Articolul precedentNumărul unităților de învățământ aflate în scenariul roșu a ajuns la 1.259
Articolul următorCinematograful, parcurile de joacă și baza sportivă din Bârlad închise din cauza COVID-19!