Astăzi, 12 septembrie, în intervalul orar 11.00 – 13.00, sub organizarea Comitetului Județean pentru Situații de Urgență și în preambulul zilei Pompierilor din România, în municipiul Bârlad s-a desfășurat un exercițiu de comandă și cooperare cu tema: „Intervenția forțelor și mijloacelor pentru limitarea și înlăturarea urmărilor unui seism major care a afectat un grup de locuințe din municipiul Bârlad”.

Exercițiul a avut loc pe bulevardul Republicii, în zona blocului C1.

Scenariul exercițiului: În urma unui cutremur cu magnitudinea de 6,8 grade pe scara Richter, mai multe unități locative din municipiul Bârlad construite înainte de anul 1977 au fost grav afectate. Blocul C1 a suferit avarii grave la structura de rezistență ajungând să nu mai poată fi locuit.

Bulevardul Republicii este blocat din cauza prăbușirii unor elemente de construcție și infrastructură transport energie electrică. În urma prăbușirii unor elemente de construcție din blocul C1 , 8 persoane au fost surprinse în interior, una dintre acestea fiind decedată, iar două rămânând blocate sub dărâmături. Pentru persoanele blocate, este necesară salvarea de la înălțime.

Clădirea CROLUX din bulevardul Republicii a suferit avarii însemnate, iar în interior au fost surprinși 18 angajați, 8 dintre aceștia fiind grav răniți. O parte dintre persoanele surprinse s-au autoevacuat, dar 6 persoane aflate la etajele superioare nu s-au putut evacua, astfel că au urcat pe acoperișul tip terasă al clădirii.

Două dintre persoanele aflate pe acoperiș sunt grav rănite și nu pot fi evacuate decât cu ajutorul unui elicopter aparținând IGAv. În tot acest timp, la parterul clădirii afectate, într-unul dintre spatiile comerciale izbucnește un puternic incendiu, ceea ce duce la inundarea cu fum a casei scărilor și a etajelor superioare.

A fost declanșat Planul Roșu de Intervenție al Județului Vaslui.

Au intervenit:

  • ISUJ Vaslui cu 10 ofițeri, 120 de subofițeri și 22 de autospeciale (containere multirisc, autoplatforme de lucru la înălțime, autospeciale de stingere cu apă și spumă, autospeciale pentru descarcerare grea, ambulanțe și autospeciale pentru grupa operativa) ;
  • ISU Iași – 4 autospeciale, 2 ofițeri și 16 subofițeri;
  • IGAv. Iași – o aeronavă elicopter MI 8 și 6 ofițer și subofițeri;
  • CLSU Bârlad – 1 buldoexcavator, 1 autoscară și 15 persoane (voluntari);
  • IPJ Vaslui – 2 autospeciale și 5 cadre;
  • IJJ Vaslui – 1 autospecială și 4 subofițeri;
  • SAJ Vaslui – 2 ambulanțe tip B și 1 ambulanță tip C;
  • UM 01458 Bârlad – 1 autocamion și 10 militari;
  • Aquavas Bârlad și DelgazGrid – 2 autoturisme și 4 persoane.

De asemenea, la exercițiu au mai participat și 40 de voluntari care au absolvit cursurile de salvatori organizate de ISU.

La ora 13.00 a încetat Planul Roșu de Intervenție al Județului Vaslui.

Articolul precedentMotocicliștii din toată țara și-au dat întâlnire la Vaslui
Articolul următorRestricții de circulație pentru mașinile ce aparțin școlilor de șoferi în Vaslui