Prefectul Judeţului Vaslui, Eduard-Andrei POPICA, a condus joi, 28 februarie 2019, ședinţa ordinară a Colegiului Prefectural, care s-a desfășurat ȋn Sala Mare a Consiliului Județean.

În deschidere, Petru Maximiuc, adjunct al șefului Inspectoratului Judeţean de Poliţie (IPJ) Vaslui, a prezentat un material cu privire la identificarea unor soluţii viabile şi legale de instituire a pazei umane în localităţile din mediul rural şi implicarea factorilor de decizie locali.

„În urma analizei efectuate la nivelul fiecărei secţii de poliţie rurală, a reieşit faptul că, din totalul celor 81 de comune ale judeţului Vaslui, doar 26 dintre primăriile aferente (32,09%) au depus eforturi concrete de organizare şi executare a pazei comunale, prin personal propriu angajat şi calificat (23), dar şi cu societăţi specializate de pază (2) şi poliţie locală (1). Negativ şi îngrijorător este faptul că, în ciuda demersurilor efectuate de către organele de poliţie, respectiv informări întocmite către primării (47) şi participări la şedinţe de consiliu local, în anul 2018, 55 de comune (67,90%) nu au întreprins demersurile necesare organizării şi funcţionării pazei comunale, fiind invocate fie lipsa fondurilor necesare, fie lipsa de personal. Se observă astfel că situaţia cea mai gravă este la Secţia 6 P.R. Negrești  unde nici una dintre comune nu a luat nicio măsură în acest sens”, a spus Petru Maximiuc, adjunct al șefului IPJ Vaslui.

A urmat Mitiu Ciuplian, directorul executiv al Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Vaslui, care a prezentat boala Pesta Micilor Rumegătoare, evoluția bolii în Bulgaria și măsurile întreprinse de DSVSA Vaslui pentru prevenirea apariției bolii în județul Vaslui.

La această dată, Pesta Porcină Africană (PPA) evoluează în 297 de localități din 19 județe, cu un număr de 1.139 de focare (dintre care 19 în exploatații comerciale) și 527 de cazuri la mistreți. În total au fost eliminați 364.157 de porci afectați de boală. Pentru prima dată de la apariția virusului PPA în România (31.07.2017) se observă o scădere a numărului de focare și, implicit, al numărului de localități afectate.

„În scopul creșterii capacității de reacție la suspiciunea și confirmarea unor cazuri de pestă porcină Africană pe teritoriul județului Vaslui, la porcii domestici sau la porcii mistreți, DSVSA Vaslui a solicitat implicarea tuturor factorilor de decizie în luarea măsurilor care se impun. A fost solicitat în continuare sprijinul Direcției Silvice, AJVPS și a fondurilor private de vânătoare în monitorizare strictă a efectivelor de porci mistreți și raportarea de urgență către DSVSA Vaslui a oricărui caz de mortalitate sau îmbolnăvire în rândul mistreților, în vederea recoltării probelor biologice de la aceștia și examinarea lor în laborator”, a spus Mitiu Ciupilan, director DSVSA Vaslui.

În final, prefectul Eduard-Andrei POPICA i-a cerut șefului Gărzii de Mediu, Cristian Laic, să intensifice controalele în teritoriu cu privire la respectarea prevederilor legale instituite pentru arderile de mirişti şi vegetaţie uscată, ținând cont că vremea se încălzește în perioada următoare, iar vasluienii vor ieși la pregătirea terenurilor agricole pentru culturile de toamnă.

Articolul precedentAmendă de 40.000 de lei pentru doi vasluieni care transportau lemne fără documente legale, în județul Galați
Articolul următorVIDEO. Microbuzul de Popeni-Bârlad, plin de elevi navetiști, la un pas să ia foc în timpul mersului!