De duminică, vasluienii sunt din nou răsfăţaţi cu umor, graţie Festivalului “Constantin Tănase”.Timp de opt zile, cele mai importante nume din cultura românească, de la actori importanţi, la caricaturişti, îi vor delecta pe localnici cu momente umoristice, care să le mai descreţească chipurile.
Vasluienii s-au dovedit a fi doritori de umor, dovadă că biletele şi abonamentele la spectacolele teatrale s-au vândut ca pâinea caldă.
Practic, fiecare seară se va derula într-o sală neîncăpătoare, iar actori consacraţi, precum Alexandru Arșinel, Mihai Mălaimare, Vasile Muraru, Dorina Lazăr, Ana Maria Moldovan, Marius Rogojinski, George Mihăiță şi mulţi alţii, se vor simţi cu adevărat acasă la Marele Constantin Tănase.
Prima zi este dedicată teatrului de revistă, avându-l în prim plan pe Alexandru Arșinel, cu spectacolul aniversar ”Tănasă…la el Acasă”, prezentat alături de actorii Teatrului de Revistă ”Constantin Tănase” București.
În piaţa civică, Teatrul “Masca” va prezenta spectacolul “Noi”, urmată de Parada costumelor de teatru, moment susţinut de trupa “Funny Art”. “Masca” lui Mălaimare nu va uita să îi delecteze pe vasluieni cu un spectacol de statui vivante, intitulat ”Strigătele Parisului”.
“Faptul că există o cerere atât de mare se datorează într-o anumită măsură şi programului la care echipa noastră a lucrat timp de un an de zile, încercând să aducă cele mai bune spectacole. Cu entuziasmul specific tinereţii, noi, reprezentanţii Centrului Culturii Tradiţionale Vaslui, avem conştiința împăcată că Gala teatrelor profesioniste, a spectacolelor independente prezentate la Sala Studio, concursul de interpretare pentru amatori, segmentul repartizat nouă în festival este rezultatul unei construcții minuțioase. Comedia parcurge în prezent o etapă diferită de ceea ce se întâmpla la primele ediţii, dar cred că prezentul oferă necontenit pretextele ideale pentru săvârşirea umorului. Vă invităm să răspundeţi vibraţiilor dinspre scenă cu inima deschisă. Este una dintre condiţiile împlinirii noastre ca organizatori”, a spus Lucian Onciu, directorul Centrului Judeţean de Creaţie şi Promovarea Culturii Tradiţionale (CJCPCT) Vaslui.
Muzeul Judeţean “Ştefan cel Mare” Vaslui, în afara Salonului de Caricatură, mai organizează diferite expoziţii personale de caricatură.
“Vom avea expoziţii personale ale lui Costel Pătrășcan, Victor Eugen Mihai-VEM, precum şi ale graficienilor Leonte Năstase, Pavel Botezatu, Ovidiu Ambrozie Bortă-BOA şi Cristinel Vecerdea-CRIV. În foaierul Primăriei Vaslui, avem vernisajul unei expoziţii de grafică satirică semnată de Victor Eugen Mihai-VEM, iar în foaierul Consiliului Județean vom vernisa o expoziţie personală Marian Avramescu, intitulată ”Laureații Premiului Nobel pentru literatură”. Şi în acest an am editat un album al Salonului de Caricatură, care cuprinde o serie de lucrări din cele trimise în acest an la concurs. Sperăm ca vasluienii să aprecieze acţiunile organizate de noi şi îi aşteptăm alături de noi”, a spus Ramona Mocanu, directorul Muzeului Judeţean “Ştefan cel Mare” Vaslui.
Biblioteca Judeţeană “Nicolae Milescu Spătarul” a asigurat şi de această dată organizarea Concursului de satiră umoristică, dar, în cadrul Festivalului nu vor lipsi întâlnirile cu iubitorii cuvântului scris.
”Asculați o epigramă, un sonet, o fabulă, un rondel, citiți cărțile autorilor de umor, fiindcă cititul nu dăunează sănătății, și încercați să fiți parte din festivalul ce vă aparține”, este îndemnul directorului Bibliotecii Județene, Gelu Bichineț, către vasluieni.
În cadrul Festivalului, timp de șase zile, seara, vor rula filme participante la TIFF, precum Foxtrot, Charleston, Ghinionistul, Hawaii, Breaking News și Povestea Iubirii.